Αυτό το σάιτ χρησιμοποιεί Κώδικα Καταγραφής (ΚωK ή cookies)  κυρίως για προβολή διαφημίσεων της Google  - Μάθετε περισσότερα...

Επιμέλεια ιστοχώρου Διον.Κ.Παρούτσας

 
 


 ΑρχικήΕπικοινωνία | Ταυτότητα | Πλοήγηση | Downloads


 
 

Πληροφοριακό υλικό για το Project "Φωτογραφία"

Η φωτογραφική μηχανή

Είδη μηχανών

Κρατώντας τη μηχανή

Σκόπευτρο και εστίαση

Διάφραγμα-Ταχύτητα 

Βάθος Πεδίου


Χρησιμοποιώντας το Σκόπευτρο και Εστιάζοντας

 Το ακριβές καδράρισμα και η εστίαση είναι βασικές προϋποθέσεις για καλές φωτογραφίες και οι σύγχρονες μηχανές έχουν πολλούς μηχανισμούς που θα σας βοηθήσουν να τα πετύχετε Στις περισσότερες μηχανές βλέπουμε με το ένα μάτι στο σκόπευτρο Αυτό το σκόπευτρο αποτελείται από ένα φακό που θα πρέπει να δίνει μια φωτεινή και καθαρή εικόνα Τα συστήματα ρεφλέξ δείχνουν ακριβώς ό,τι βλέπει ο φακός της μηχανής, με τη βοήθεια ενός καθρέφτη Τα συστήματα απευθείας σκόπευσης δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα, περίπου όμοια με αυτή που βλέπει ο φακός, με τη βοήθεια ενός παράθυρου στο σώμα της μηχανής. Το σύστημα αυτό μερικές φορές παρουσιάζει ένα σφάλμα που θα πρέπει να προσέξετε όταν φωτογραφίζετε. (Βλέπε σφάλμα παράλλαξης, πιο κάτω).

 

 

Μερικές μηχανές ρεφλέξ (και περισσότερο οι 6 χ 6) έχουν σχεδιαστεί για σκόπευση waist Ievel. Κοιτάτε προς τα κάτω σε μια οθόνη στο πάνω μέρος της μηχανής, όπου το θέμα φαίνεται ανεστραμμένο ως προς την οριζόντια διάταξή του. Αυτές οι μηχανές έχουν ειδικό στόχαστρο (sportsfinder) για κινούμενα θέματα και ένα μεγεθυντικό φακό για ακριβή εστίαση.

Το περίγραμμα του σκοπεύτρου είναι ο βασικός έλεγχος που έχετε πάνω στη σύνθεση της φωτογραφίας. Με μια παραλληλόγραμμη οθόνη μπορείτε να φωτογραφίσετε οριζόντια ή κάθετα. Με τετράγωνες οθόνες γεμίστε το φορμά σας όσο πιο πολύ μπορείτε. 

Προσέξτε να αποφύγετε λεπτομέρειες που είναι ενοχλητικές ή χρώματα στο φόντο. Φροντίστε να ευθυγραμμίσετε τις κατακόρυφες γραμμές και τους ορίζοντες με τις άκρες της οθόνης και να πλησιάσετε αρκετά για να γεμίσετε το φορμά σας με το θέμα σας, ειδικά όταν φωτογραφίζετε ανθρώπους.

Συστήματα εστίασης

Οι πιο απλές μηχανές με σταθερή εστίαση δίνουν πάντα μια καθαρή εικόνα όσο το θέμα σας δεν είναι πιο κοντά από 2 μ. Μερικές μηχανές με εναλλακτική εστίαση έχουν τώρα και συστήματα αυτόματης εστίασης Οι περισσότερες όμως θα πρέπει να εστιαστούν χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αποστάσεων ή συμβόλων. Οι μηχανές ρεφλέξ δείχνουν την αλλαγή της εστίασης μέσα στο σκόπευτρο και συχνά έχουν σύστημα σπαστού ειδώλου ή κύκλο μικροπρισμάτων, που γίνεται καθαρός μόνο όταν η εστίαση είναι σωστή Οι μηχανές απευθείας σκόπευσης ίσως να περιέχουν και τηλεμετρικό σύστημα για ακριβή εστίαση.

 

Τι Βλέπετε μέσα στο Σκόπευτρο

Φορμά 110

 

Αυτή είναι η θέα μέσα από ένα σκόπευτρο μιας μηχανής 110 με εναλλακτική εστίαση και τηλεμετρικό σύστημα Το μικρό παραλληλόγραμμο στο κέντρο δίνει μια διπλή εικόνα όταν το θέμα είναι ανεστίαστο.

 

Το σκόπευτρο είναι μεγαλύτερο από την πραγματική εικόνα που γράφει η μηχανή. Αυτή η περιοχή καθορίζεται από ένα περίγραμμα με φωτεινές γραμμές. Προσέξτε το παραλληλόγραμμο σχήμα του περιγράμματος.

 

 

 

Φορμά 126

Η θέα οπό ένα σκόπευτρο απευθείας σκόπευσης μιας απλής μηχανής 126 δείχνει το τετράγωνο σχήμα αυτού του φορμά. Πάλι ένα περίγραμμα από φωτεινές γραμμές δείχνει την περιοχή της φωτογραφίας που θα καταγράψει η μηχανή.

 

 

 

 

Φορμά 35 mm

Ένα τυπικό σκόπευτρο μιας 35 mm SLR δείχνει ακριβώς την ίδια εικόνα που θα καταγραφεί πάνω στο φιλμ. Προσέξτε το παραλληλόγραμμο σχήμα του φορμά. Η κεντρική περιοχή περιέχει ένα σύστημα σπαστού ειδώλου που ενώνεται όταν η εστίαση είναι σωστή και κύκλο με μικροπρίσματα που παραμένει θολός όσο πάλι η εστίαση δεν είναι σωστή.

 

 

 

Φορμά 6x6

 

 

Στο σκόπευτρο φαίνεται μια τετράγωνη εικόνα. Πολλές φορές υπάρχουν και γραμμές οριζόντιες και κάθετες γιο να βοηθήσουν στη σύνθεση Η εικόνα είναι ανεστραμμένη κατά την οριζόντια διάστασή της.

 

 

 

 

 

Σφάλμα παράλλαξης

Στις περισσότερες απλές μηχανές απευθείας σκόπευσης, το σκόπευτρο είναι τοποθετημένο κοντά στο φακό και μερικές φορές ελαφρά από πάνω του. Έτσι αυτό που εσείς βλέπετε διαφέρει από αυτό που βλέπει ο φακός. Για μακρινά αντικείμενα αυτή η διαφορά είναι ασήμαντη. Αν όμως το θέμα σας είναι πιο κοντά από 3 μέτρα περίπου, βλέπετε περισσότερα από τη μια πλευρά του και λιγότερα από την άλλη σε σχέση με αυτά που θα καταγράψει το φιλμ διαμέσου του φακού. Αυτό το σφάλμα της παράλλαξης μπορεί να δώσει "κομμένες" φωτογραφίες, ή φωτογραφίες χωρίς συμμετρία. Αν το σκόπευτρο είναι πάνω από το φακό, ίσως να ανακαλύψετε ότι έχετε "κόψει" κάποιο κεφάλι στις φωτογραφίες σας ή ένα σπουδαίο κομμάτι ουρανού.

 

Διορθώνοντας την παράλλαξη

 

 

Για θέματα που βρίσκονται πιο κοντά από 3 περίπου μέτρα, καδράρετε τη φωτογραφία σας ελαφρά έξω από το κέντρο, προς το φακό σας. Αν το σκόπευτρο είναι πάνω από το φακό, καδράρετε λίγο πιο ψηλά. Μερικές μηχανές, έχουν διορθωτικά σύμβολα.

 

 

Συστήματα εστίασης

 

 

Σύμβολα για αποστάσεις

Οι απλές μηχανές συχνά έχουν μερικές ρυθμίσεις εστίασης μόνιμες, γραμμένες με σύμβολα γύρω από το φακό. Ένα παράδειγμα είναι οι μηχανή που έχει ρυθμίσεις για πορτρέτο, κεφάλι και ώμους φιγούρες και τοπίο.

 

 

Κλίμακες για μέτρα (m) και πόδια (ft)

 

 

 

Οι περισσότερες μηχανές ρυθμιζόμενης εστίασης έχουν συνεχείς διαβαθμίσεις εστίασης από μια μικρή απόσταση μέχρι το άπειρο Γυρίζετε το φακό και διαβάζετε την απόσταση από το θέμα σος πάνω σε μια κλίμακα σε μέτρα ή πόδια.

 

Εστίαση με τηλέμετρο

 

Οι μηχανές απευθείας σκόπευσης μερικές φορές έχουν ένα τηλέμετρο για καλύτερη εστίαση Ένα σύστημα με ένα ξεχωριστό παράθυρο και ένα καθρέφτη δίνει μια εικόνα του θέματος μέσα στο σκόπευτρο. Συνήθως η διπλή εικόνα φαίνεται σε μια μικρή κεντρική περιοχή. Όταν η εστίαση είναι σωστή οι δυο εικόνες συμπίπτουν.

 

Πώς λειτουργεί η μηχανή αυτόματης εστίασης

 

 

Οι περισσότερες μηχανές αυτόματης εστίασης χρησιμοποιούν την ίδιο αρχή με το τηλέμετρο. Καθορίζουν την απόσταση του αντικειμένου συγκρίνοντας τη φωτεινή αντίθεση δυο εικόνων που ανακλώνται από ένα σταθερό και ένα κινητό καθρέφτη Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μεταφράζει τις πληροφορίες σε κινήσεις ενός μοτέρ που μετακινεί το φακό έως ότου η εικόνα να εστιαστεί.

 

 

Το θέμα πρέπει να κεντραριστεί στο σκόπευτρο. Η εστίαση πετυχαίνεται σχεδόν αμέσως καθώς οι δυο φωτεινές εικόνες θα ταιριαστούν ως προς την αντίθεση και τη φωτεινότητά τους Σε μερικές μηχανές μπορείτε να κρατήσετε την εστίαση για να ξεκαδράρετε το θέμα σας.

 

 

 

 Εξι Βασικά Λάθη στο Καδράρισμα

 

 

Εικόνες που γέρνουν

 

Οι έντονες κατακόρυφες γραμμές χρειάζονται προσεχτικό καδράρισμα για να μείνουν παράλληλες με τις άκρες του αρνητικού και να φαίνονται όρθιες.

 

 

Κομμένο κεφάλι

 

Για ένα κοντινό πορτρέτο σιγουρευτείτε κοιτάζοντας πάνω από το μάτια του μοντέλου ότι το κεφάλι του βρίσκεται μέσα στο σκόπευτρο σος και ότι δε θα κοπεί.

 

 

 

Φόντο που μπερδεύει

 

 

Ένα ενοχλητικό φόντο μπορεί να καταστρέψει ένα πορτρέτο. Μετακινήστε το θέμα σας, αλλάξτε θέση λήψης ή χρησιμοποιείστε την κατάλληλη εστίαση.

 

 

 

 

Ορίζοντες με κλίση

 

 

Οι οριζόντιες γραμμές όπως αυτές του νερού ή οι ορίζοντες θα πρέπει να καδράρονται έτσι ώστε να μένουν παράλληλες με το πάνω μέρος του σκοπεύτρου.

 

 

 

 

 

Αντικείμενα που εμποδίζουν το φακό

 

Φροντίστε ώστε το λουρί της μηχανής σας ή το δάχτυλό σας να μην εμποδίζουν το φακό, ειδικά σε μηχανές απευθείας σκόπευσης όπου δεν μπορείτε να το δείτε.

 

 

 

 

 

Πολύ κοντινό αντικείμενο

 

Με μια μηχανή σταθερής εστίασης μη φωτογραφίζετε θέματα πιο κοντά από τη μικρότερη απόσταση εστίασης, περίπου 2 μέτρα.

 
 

Βιβλιογραφική αναφορά:

Παρούτσας Δ.,Κ., (2002) Project  Φωτογραφία : Ανακαλύπτω, μαθαίνω, χειρίζομαι , ανακτήθηκε την από http://paroutsas.jmc.gr/project/index.htm

 
     
     
 
 
  Σημείωση :
 Όλα τα παραπάνω καθώς και οι υπόλοιπες πληροφορίες, σχετικά με τη φωτογραφία περιέχονται στο "Βιβλίο της Έγχρωμης Φωτογραφίας" του Adrian Bailay & Adrian Holloway, εκδόσεις Grapholine, Trilofos, Thessalonikiείναι και είναι copyright της Dorling Kindesley Limited, London, από το 1979. Για την ελληνική γλώσσα και για όλο τον κόσμο © 1983, Σταύρος Μωρεσόπουλος. Στην ιστοσελίδα αυτή παρέχονται ενδεικτικά ως βιβλιογραφία στην παρούσα ακαδημαϊκή εργασία και έχουν έννοια απλής αναφοράς στο συγκεκριμένο βιβλίο.
 
     
     
 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤ

 Καθημερινή Διδακτική
[Η λειτουργία του Μονοθέσιου Σχολείου] [Η διδακτική των μαθημάτων στα ολιγοθέσια σχολεία] [Κατανομή του χρόνου στα ολιγοθέσια και μονοθέσια σχολεία] [Προγραμματισμός ευέλικτης ζώνης και ένταξη στο πρόγραμμα] [Η διατήρηση της Πειθαρχίας στην τάξη] [Υπολογισμός κανονικής προϋπηρεσίας] [Πρόγραμμα υπολογισμού προϋπηρεσίας ωρομισθίων] [Πρόγραμμα υπολογισμού κατανάλωσης υγρών καυσίμων]
 Αυτόνομες Ενότητες
[Πελοποννησιακός Πόλεμος:  Βραβευμένο Παιχνίδι] [Τουριστικός Οδηγός Ευρυτανίας] [Ναρκωτικά: Πρόληψη και αντιμετώπιση] [Αρχές Γλωσσολογίας] [Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί] [Ο ρόλος της οικογένειας στην ανάπτυξη του παιδιού] [Πρώτες Βοήθειες] [Σχέδια Μαθημάτων για την προαγωγή της προστασίας των παιδιών] [Υπολογισμός Μορίων: Ποια σχολή να διαλέξω;] [Υπολογισμός Αναγνωσιμότητας Κειμένων]
 Επιστημονικά   Θέματα
[Διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας] [Διδακτική της Γλώσσας] [Πειράματα και διευκρινήσεις στα Φυσικά] [Διδακτική της Ιστορίας] [Οδηγίες για τη διδασκαλία της έκθεσης] [Οδηγός για τη σύνταξη ενός βασικού δοκιμίου] [Διδακτική των Φυσικών Επιστημών] [Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης] [Γίνετε ποιητές: Στοιχεία στιχουργικής] [Υπολογιστής Αναγνωσιμότητας Κειμένων[Συγκριτική Παιδαγωγική ] [Μια έρευνα πάνω στη γνωστική ανάπτυξη] [Ψυχολογία] [Ειδική Αγωγή] [Στασιμότητα και απόρριψη του μαθητή στο Δημοτικό Σχολείο] [Αλλαγές στην ταυτότητα του παιδιού και του εφήβου] [Εκπαίδευση και γνωστικές αλλαγές στη Μέση Παιδική Ηλικία] [Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες στη γλωσσική ανάπτυξη] [Η υποχρεωτικότητα φοίτησης στο Νηπιαγωγείο ] [Διαφορές συμβατικής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ] [Εκπαίδευση ενηλίκων: Προβλήματα και θεωρητικές απόψεις] [Αναζήτηση πληροφοριών στον παγκόσμιο ιστό] [Επιθετικότητα στο σχολείο] [Διαπολιτισμική Διάσταση στην Εκπαίδευση:  Η μελέτη περίπτωσης δύο δημοτικών σχολείων στην Σουηδία]
Ύλη για Διδασκαλεία & Εξετάσεις
[Εξεταστέα Ύλη  για τα Διδασκαλεία ] [Σημειώσεις Διδακτικής] [Σημειώσεις Ψυχολογίας] [Σημειώσεις Λογοτεχνίας ] [Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης] [Τι σημαίνει διαχείριση της Αλλαγής] [Η ψυχολογία των κινήτρων]
Ευέλικτη Ζώνη
[Θεωρητικό Υπόβαθρο] [Η Ευέλικτη Ζώνη στο Νηπιαγωγείο] [Τα προαιρετικά προγράμματα γενικά] [Σχέδιο Εργασίας:] [Φωτογραφία] [Σχέδιο Εργασίας: Ο μήνας Ιανουάριος] [Σχέδιο Εργασίας: "ΑΓΓΕΙΑ: Από το χτες στο σήμερα"] [Σχέδιο Εργασίας: Η δημιουργία των Εποχών του Έτους ] [Σχέδιο Εργασίας: Οι σεισμοί στον τόπο μου] [Μάθετε τον κώδικα Μορς] [5 ρώσικα παραμύθια σε εικονογράφηση Ιβάν Μπιλίμπιν]
Διάφορα τεστ κουίζ και παιχνίδια
[Παιχνίδια - Διάφορα Χρήσιμα- Τεστ Ευφυΐας και προσωπικότητας]
 
 

Επισκέψεις από 1-1-2005: