Τουριστικός Οδηγός Ευρυτανίας

 

Η Ευρυτανία των τεσσάρων εποχών

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ - ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Αν είναι κάτι που κατατάσσει την Ευρυτανία ανάμεσα στους πρώτους ανά το Πανελλήνιο νομούς αυτό είναι ένα μόνο πράγμα: Οι χιονοπτώσεις. Το χιόνι, που για τους παλιότερους αποτελούσε βάσανο και ταλαιπωρία, σήμερα κάθε άλλο παρά κακό θεωρείται. Αντίθετα μάλιστα οι Καρπενησιώτες εύχονται να χιονίζει όσο γίνεται περισσότερο, αφού πλέον χάρις σ αυτό ο τόπος φαίνεται να ξαναζωντανεύει και να έχει μια προοπτική επιβίωσης. Είναι άλλωστε πολύ φυσικό αυτό. Το χειμερινό Ευρυτανικό τοπίο φαίνεται να μεταμορφώνεται μόλις σκεπαστεί με το ολόλευκο σεντόνι του χιονιού και ο επισκέπτης αισθάνεται να απομακρύνεται από την πραγματικότητα και να διεισδύει σ' έναν κόσμο περίεργο και φανταστικό.

Θα ήταν ευτύχημα εάν τύχαινε να βρεθείτε κάπου στην Ευρυτανία, την ώρα που ο ουρανός ανοίγει την αγκαλιά του και ραίνει τη γη με τα χιόνινα ανθοπέταλα. Οι ήχοι μονώνονται, ο θόρυβος περιορίζεται στο ελάχιστο και το μόνο που "ακούγεται" είναι μια ιερή, χειροπιαστή σιωπή, που διακόπτεται από το ελαφρύ θρόισμα των νιφάδων που ακουμπούν ανάλαφρα στο χώμα.

Αλλά αυτή η αίσθηση δεν είναι η μόνη πρωτόγνωρη. Φανταστείτε το Βοριά να λυσσομανά έξω, ανεμίζοντας το χιόνι, καθώς πέφτει η νύχτα, κι εσείς καθισμένοι πίσω από το τζαμένιο χώρισμα του ξενοδοχείου σας να συδαυλίζετε την πυρωμένη θράκα και να απολαμβάνετε το απογευματινό σας ποτό και τη φιλική κουβεντούλα.

Και την άλλη μέρα, καθώς ένας λαμπρός ήλιος θα ζεσταίνει την παγωμένη κατάλευκη γη, θα ανηφορίσετε για το χιονοδρομικό κέντρο για να παίξετε και να χαρείτε σαν μικρά παιδιά με τις χρυσές ακτίνες του και το χιόνι.

Σ' εκείνο το υψόμετρο και με τέτοια καθαρότητα ατμόσφαιρας και ένταση φωτός, που αντανακλάται σε κάθε βράχο και γωνιά, είναι πιθανό να μαυρίσετε πολύ, γι' αυτό λίγο αντηλιακό λάδι για το πρόσωπο δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα.

  Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το καλοριφέρ του αυτοκινήτου σας λειτουργεί και ξανοιχτείτε στην ολόλευκη Ευρυτανία. Οι δρόμοι κλείνουν μονάχα σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και βέβαια οι προσβάσεις προς Λαμία και Αγρίνιο είναι πάντα ανοικτές. Θα έχετε μια καταπληκτική εμπειρία που καμιά περιγραφή δεν μπορεί να αποδώσει.

Κατάλευκα τοπία, και τζάκια αναμμένα που καλούν τον διαβάτη σε μια φιλόξενη γωνιά να απολαύσει την ηρεμία και να δει τους καρπούς των κόπων του.

Στίβες από χοντρούς κορμούς δέντρων, σωρευμένοι με τάξη και καθαριότητα μπροστά στις αυλές των σπιτιών, περιμένουν να θρέψουν την ζωοδότρα φωτιά στη γωνιά, να θυμίσουν καιρούς αλλοτινούς, τότε που οι άνθρωποι ήταν αλήθεια πιο κοντά, τότε που η τηλεόραση δεν είχε αντικαταστήσει την καθημερινή επαφή, την κουβέντα, το γέλιο και τα παραμύθια της γιαγιάς.

Φροντίστε επίσης να έχετε μαζί σας ένα καλό μπουφάν, γάντια, σκούφο και αλυσίδες για το αυτοκίνητο. Είναι τα μόνα απαραίτητα για να χαρείτε αυτό τον κατάλευκο παράδεισο. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες φυσικά στο αυτοκίνητο, αλλά μη νομίζετε ότι θα είναι πολλές οι φορές που θα τις χρειαστείτε στην πραγματικότητα. Οι δρόμοι καθαρίζονται πολύ συχνά, και το μόνο για το οποίο πρέπει να προσέχετε είναι ο πάγος σε ανήλιες περιοχές, αν και ειδικά οχήματα των Δήμων και της Περιφέρειας καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες να αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα.

Χρόνια ολόκληρα εμπειρίας έχουν διδάξει τους ντόπιους πώς να αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα, ενώ οι αποχιονιστικές υποδομές του νομού είναι τέτοιες που θα τις ζήλευαν ακόμα και κεντροευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι κεντρικοί οδικοί άξονες δεν κλείνουν πλέον ποτέ.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν είναι πολύ εύκολο για τον καθένα να πραγματοποιήσει τις διάφορες εκδρομές που προτείνονται. Μια στάση μες την απόλυτη ησυχία του χιονισμένου τοπίου, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φωτογραφίσουμε τα ανεπανάληπτα γλυπτά που δημιουργεί η φύση με τα κρύσταλλά της. Κρέμονται σε κάθε μορφή και σχήμα, από μπαλκόνια, ή έλατα και μερικές φορές αφήνουν άναυδο αυτόν που τα κοιτάζει με την ομορφιά και την ποικιλία τους.

Χιονοπόλεμος, σκι, έλκυθρο, ή ...καφές και φαγητό είναι κυρίως τα σπορ στα οποία επιδίδονται όλοι όσοι επισκέπτονται το μαγικό αυτό τοπίο. Μια επίσκεψη στο Βελούχι, με το διάσημο χιονοδρομικό του Κέντρο είναι η πιο κατάλληλη ευκαιρία για παιχνίδι και απόδραση.  Αν τύχει μάλιστα και η μέρα είναι ηλιόλουστη, πράγμα πολύ πιθανόν αφού η ηλιοφάνεια στην περιοχή είναι αρκετά μεγάλη στη διάρκεια του χρονου, τότε ο ορίζοντας που θα ανοιχτεί μπροστά σας θα είναι τόσο ευρύς που υπάρχει πιθανότητα να διακρίνετε ακόμα και τον Όλυμπο!

Μα στην Ευρυτανία δεν υπάρχει μόνο το Χιονοδρομικό του Βελουχιού. Το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, ο Άγιος Νικόλαος (τον οποίο πρέπει να κάνετε προσπάθεια για να μην τον πετύχετε ...χιονισμένο), το Κλαυσί, το Βουτύρου, ο Γαύρος, ο Προυσός με το μοναστήρι του, και τόσα ακόμα χωριά περιμένουν για να προσφέρουν το καθένα το ξεχωριστό δικό του ύφος στη χειμωνιάτικη απόδρασή σας.

Χιλιόχρονη ιστορία γραμμένη σε κάθε πέτρα και έλατο, βλάχικα κονάκια και δημοτικά τραγούδια, έντονοι μοντέρνοι ελληνικοί και ξένοι ρυθμοί, εδώ υπάρχει ο παράδεισος για κάθε γούστο. Κάθε χωριο έχει το χαρακτήρα του, τους δικούς του ανθρώπους. Είναι αλήθεια ότι μια φορά δε φτάνει για να τα γνωρίσει κανείς όλα.

Τα χωριά του Απεράντιου για παράδειγμα, ή του Ασπροποτάμου, είναι ένας κόσμος από μόνα τους. Και όλα διαθέτουν αυτό που δεν μπορεί κανείς να βρει εύκολα πουθενά αλλού:. Διατηρούν άθικτη και αλώβητη την παράδοση και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Τίποτα εκεί δεν είναι επίπλαστο και φτιαχτό. Τίποτα δεν είναι κατασκευασμένο για να προσελκύσει τους τουρίστες. Όλα υπάρχουν και λετιτουργούν με τον ίδιο τρόπο εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Όποιος αναζητάει την ευκαιρία να τα γνωρίσει, έχει ακόμα το περιθώριο.

Η Ευρυτανία είναι εδώ και τον περιμένει!

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το Καρπενήσι προσφέρεται τόσο για χειμερινό όσο και για θερινό τουρισμό. Η μαγεία της άνοιξης και οι δροσερές πνοές του Βοριά το καλοκαιράκι είναι ο καλύτερος τρόπος για μια απολαυστική απόδραση από τον καύσωνα του κάμπου.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ο ανύποπτος επισκέπτης μπορεί να παρασυρθεί και να έρθει στο Καρπενήσι το καλοκαίρι χωρίς σακάκι.

  Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν όσοι δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και τον Αύγουστο, αν καθίσεις αργά το βράδυ κάτω από τον πλάτανο χωρίς μακρυμάνικο ρούχο, μπορεί να την αρπάξεις.Το Βελούχι σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν αστειεύεται. Αν λοιπόν τύχει και βρεθείτε στο Καρπενήσι μετά τον Μάιο και μέχρι τον Αύγουστο να είστε βέβαιοι ότι θα απολαύσετε μια συνεχή Άνοιξη.

Μην παραλείψετε να κάνετε τον περίπατό σας, στην χαρακτηριστική "βόλτα" προς τα Δυτικά της πόλης, όπου η μοσχοβολιά από τις σπαρτιές θα σας μεταφέρει σε άλλες εποχές. Είναι μια από τις λίγες πολυτέλειες που επιτρέπουν οι ντόπιοι στον εαυτό τους καθώς ο καθημερινός μόχθος δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Το κρύο νερό που αναβλύζει σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ευρυτανικής γης είναι ένα σπάνιο αναψυκτικό που παρόμοιο δεν θα μπορέσει ποτέ ο άνθρωπος να δημιουργήσει, μιας κι έχει πάντοτε την κατάλληλη θερμοκρασία: Παγωμένο το καλοκαίρι, ζεστό το χειμώνα.

Μια μικρή εκδρομή προς τα χωριά της Ποταμιάς θα σας δώσει την αίσθηση ότι κινείστε μέσα σε μια αψίδα από πράσινο, καθώς τα φυλλώματα των δένδρων, σκεπάζουν προστατευτικά το πέρασμά σας σ' όλη σχεδόν τη διαδρομή. Εξαιρετική ιδέα θα ήταν να ξεκινήσετε προς την Ανιάδα, και να πραγματοποιήσετε την διαδρομή που προτείνουμε πιο κάτω . Μα και προς τη λίμνη των Κρεμαστών η διαδρομή δεν είναι λιγότερο εκθαμβωτική. Εκεί μάλιστα, καθώς η λίμνη με τα πρασινογάλαζα νερά της αντικαθρεφτίζει τις πανάρχαιες βουνοκορφές που "ποτέ τους δε γεράζουνε", νομίζεις πως η αιωνιότητα είναι κάτι χειροπιαστό κι ανθρώπινο. Είναι εκεί μια άλλη όψη της Ευρυτανίας, η πραγματικά ανόθευτη και γι' αυτό γνήσια. Εκεί υπάρχουν ακόμα τα τελευταία απομεινάρια ενός τρόπου ζωής που αλλάζει ραγδαία και που θα ήταν μεγάλο κρίμα να μην προλάβει κανείς να τον γνωρίσει προτού χαθεί οριστικά μέσα στα ψυχρά νούμερα της ανάπτυξης ή της εγκατάλειψης.

Λένε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει τόσο μεγάλη ποικιλία αγριόχορτων και λουλουδιών στην χλωρίδα της. Ε, λοιπόν σας διαβεβαιώνουμε πως μπορείτε να τα δείτε όλα μαζεμένα διαβαίνοντας από κάποιο ανθισμένο λιβάδι, στις αρχές του καλοκαιριού στην Ευρυτανία!!!

Λίγες είναι οι περιοχές στην πατρίδα μας που ζουν μια παρατεταμένη Άνοιξη.

Η Ευρυτανία είναι μια από αυτές. Όταν το καλοκαίρι σκάει ο τζίτζικας και η άσφαλτος ανάβει, το θερμόμετρο στην πλατεία του Καρπενησίου σπάνια ανεβαίνει πάνω από 30 βαθμούς!

Ο δροσερός ίσκιος του γέρο πλάτανου και η ολόφρεσκη ανάσα του Βελουχιού δημιουργούν τις ιδανικές παραθεριστικές συνθήκες!

Από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απρίλη η φύση μοιάζει να ξαναγεννιέται. Οι κορομηλιές και οι αμυγδαλιές, στολισμένες κόρες που πάνε για νυφοδιάλεμα, απλώνονται στην Ποταμιά, ακολουθώντας το μονοπάτι που ορίζει το ποτάμι, αφέντης και πατέρας τους. Η μοσχοβολιά τους απλώνεται τριγύρω και η πανδαισία των αρωμάτων αρχίζει.

Από τις αρχές Μαΐου και μέχρι τα τέλη Αυγούστου η ορεινή αυτή γωνιά της Ελλάδας βιώνει μια συνεχή Άνοιξη. Καταπράσινα τοπία και κελαρυστά νερά δημιουργούν έναν ξεχασμένο παράδεισο για όποιον ξέρει πού να ψάξει να τον βρει.

Τα βουερά ποτάμια ξεχύνονται από τις πανύψηλες βουνοκορφές και διασχίζοντας φαράγγια και λαγκάδια δροσίζουν με το νάμα της ζωής

Αν βρεθείτε στην Ευρυτανία κάποια μέρα του Μαΐου είναι εξαιρετικά πιθανό να έχετε την ευκαιρία να ακούσετε το γλυκύτατο λάλημα του αηδονιού. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στην πόλη, αν κοντά στο σπίτι που θα μείνετε υπάρχουν δέντρα, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο, αφού το πράσινο κατακλύζει τον τόπο. Από την άλλη το αγιόκλημα φέρνει ευωδιές ξεχασμένες στις αμβλυμένες από τη ζωή της πόλης αισθήσεις μας. Η αίσθηση της αναγεννώμενης φύσης πλημμυρίζει κάθε γωνιά της γης και του ουρανού.

Εμπειρίες πρωτόγνωρες για μερικούς, για άλλους ξεχασμένη πολυτέλεια...

Τον Ιούνιο η περιοχή χάνεται στο άρωμα και το χρώμα των σπάρτων. Μια κιτρινοπράσινη πανδαισία περιμένει τον ταξιδιώτη κατά μήκος του δρόμου για το Αγρίνιο, και υπάρχει τόσο τέλειος συντονισμός στον τρόπο που φύονται! Αν έρθετε στις αρχές του μηνός θα τα βρείτε στους πρόποδες των βουνών ενώ καθώς το καλοκαιράκι θα προχωράει, αλλάζοντας υψόμετρο αλλάζει και το τοπίο. Στα χαμηλότερα το άρωμα των σπάρτων δίνει τη θέση του σε άλλες μυρωδιές και ο επισκέπτης το ξανανιώθει ανεβαίνοντας ψηλότερα.

Και αργότερα η ρίγανη, το τσάι, το χαμομήλι ευωδιάζουν τόσο που νομίζεις πως ήρθε η ώρα να πετάξεις το "άρωμα" του αυτοκινήτου! Η φύση φροντίζει να ανανεώνει κάθε τόσο αυτή την αρωματική χορογραφία και μάλιστα τόσο ταιριαστά που ο καλύτερος αρωματοποιός του Παρισιού δεν θα τα κατάφερνε να μιμηθεί παρά μόνο στο ελάχιστο.

Μια μικρή εκδρομή προς τα χωριά της Ποταμιάς θα σας δώσει την αίσθηση ότι κινείστε μέσα σε μια αψίδα από πράσινο, καθώς τα φυλλώματα των δένδρων, σκεπάζουν προστατευτικά το πέρασμά σας σ' όλη σχεδόν τη διαδρομή.  Μα και προς τη λίμνη των Κρεμαστών η διαδρομή δεν είναι λιγότερο εκθαμβωτική. Εκεί μάλιστα, καθώς η λίμνη με τα πρασινογάλαζα νερά της αντικαθρεφτίζει τις πανάρχαιες βουνοκορφές που "ποτέ τους δε γεράζουνε", νομίζεις πως η αιωνιότητα είναι κάτι χειροπιαστό κι ανθρώπινο. Είναι εκεί μια άλλη όψη της Ευρυτανίας, η πραγματικά ανόθευτη και γι' αυτό γνήσια.

Το καλοκαιράκι στην Ευρυτανία επιβεβαιώνεται η εκπληκτική θέση της πατρίδας μας και το απαράμιλλο κλίμα της: Όλος ο πλούτος των λουλουδιών της απλώνεται μπροστά στον ταξιδιώτη, ένα θαύμα που τέρπει τα μάτια και όλες τις αισθήσεις που βομβαρδίζονται ακατάπαυστα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤ

Αυτό το σάιτ χρησιμοποιεί Κώδικα Καταγραφής (ΚωΚ ή cookies) κυρίως για την προβολή διαφημίσεων από την Google - Τί είναι τα cookies...