Τουριστικός Οδηγός Ευρυτανίας

 

Εναλλακτικός τουρισμός και σπορ στην Ευρυτανία

Είναι βέβαιο ότι η Ευρυτανία παρέχει στον επισκέπτη της καθαρή ατμόσφαιρα, υγιεινό κλίμα και απόλυτη εξυπηρέτηση σε ότι ζητήσει. Αυτά όμως δεν είναι και τα μοναδικά. Αν είστε φίλοι της έντονης δράσης και των συγκινήσεων που απορρέουν από τη ζωή μέσα στη φύση, εδώ μπορείτε να βρείτε τον πραγματικό σας εαυτό. Γλιστρώντας με τη φουσκωτή βάρκα και οδηγώντας τη με το κουπί στα ήρεμα νερά της λίμνης των Κρεμαστών, μαθαίνετε σιγά - σιγά να κατακτάτε τον θεοποιημένο ποταμό της αρχαιότητας, τον ίδιο τον Αχελώο.

Η Ευρυτανία με την ποικιλία του φυσικού περιβάλλοντος προσφέρεται για πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Πεζοπορία σε πανέμορφα δασικά μονοπάτια, ράφτινγκ στα νερά των ποταμών της, καγιάκ, διάβαση φαραγγιών αλλά και εξορμήσεις με αυτοκίνητα 4X4 στα γοητευτικά βουνά. Αν σας ενδιαφέρει να γνωρίσετε την Ευρυτανία και ταυτόχρονα να απολαύσετε μοναδικές εμπειρίες κοντά στη φύση μπορείτε να απευθυνθείτε στους έμπειρους οδηγούς των εταιρειών που διοργανώνουν εκδρομές και δραστηριοποιούνται στο χώρο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που θα σας συνοδέψουν και θα σας καθοδηγήσουν στις μοναδικές αυτές δραστηριότητες που θα δώσουν μια διαφορετική νότα στις διακοπές σας.

Η Ευρυτανία προσφέρεται για πλήθος διαδρομών οι οποίες μπορούν να συνδυάσουν περισσότερες από μια μορφές εναλλακτικού τουρισμού αλλά και να διαμορφωθούν ανάλογα με τις προτιμήσεις και το επίπεδο της ομάδας. Στη συνέχεια περιγράφουμε μερικές από τις πιο δημοφιλής διαδρομές που μπορείτε να απολαύσετε στην περιοχή. Από τις πιο δημοφιλής υπαίθριες δραστηριότητες είναι οι διαδρομές ορειβασίας. Μια πολύ εύκολη διαδρομή που συνδυάζεται με επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι του Προυσού είναι από την περιοχή του Προυσού προς τη Μαύρη Σπηλιά.

Η διαδρομή διαρκεί περίπου δύο ώρες και απευθύνεται σε όλους, αρχάριους και προχωρημένους. Αν κάποιος θέλει να βάλει περισσότερη περιπέτεια σε αυτή τη διαδρομή μπορεί να κάνει καταρρίχηση με την τεχνική rappel σε έναν κάθετο βράχο κοντά στη Μαύρη Σπηλιά, λίγο έξω από το χωριό του Προυσού.

Μια δεύτερη διαδρομή, που συνδυάζει την πεζοπορία με κάμπινγκ και ανάβαση στην Καλιακούδα ξεκινά από το χωριό Ανιάδα. Η διάρκεια της είναι περίπου μιάμιση ώρα και ένα κομμάτι της γίνεται μέσα από τα νερά του Κρικελοπόταμου για να καταλήξει στον καταρράκτη Πανταβρέχει.

Μια άλλη δυνατότητα εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την οποία προσφέρεται η Ευρυτανία είναι το rafting. Μια πρόταση με βαθμό δυσκολίας 2, αρκετά εύκολη, είναι στα νερά του Ταυρωπού. Η εκκίνηση γίνεται από το καταπράσινο χωριό Δάφνη και οι ομάδες καταλήγουν στο χωριό Παρκιό μετά από περίπου δυόμιση ώρες κατάβασης. Η διαδρομή αυτή συνδυάζεται με μια στάση στο φαράγγι της Βίνιανης και στους καταρράκτες. Η δεύτερη πρόταση για rafting, είναι στα νερά του Τρικεριώτη με βαθμό δυσκολίας 3, που σημαίνει ότι χρειάζεται κανείς να έχει κάποια σχετική εμπειρία για να μπορεί να συμμετέχει. Η εκκίνηση της διαδρομής είναι στα Διπόταμα και καταλήγει στο χωριό Σαρκίνη, μετά από περίπου 2 ώρες. Και αυτή η διαδρομή μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ξενάγηση στον Προυσό.

Μια τρίτη και αρκετά διαφορετική πρόταση είναι το ραφτινγκ, στον ποταμό Αχελώο. Η εκκίνηση γίνεται από το χωριό Νέο Αργύριο και η κατάληξη είναι στη γέφυρα της Τέμπλας. Αυτή η διαδρομή είναι η κατεξοχήν καλοκαιρινή  πρόταση, αφού ο Αχελώος είναι εκείνη την περίοδο το μοναδικό ποτάμι με αρκετό νερό, ενώ χάρη στην ευκολία της προσφέρεται για μπάνιο και παιχνίδια στο νερό. Η διάρκεια της είναι περίπου δυο ώρες, ανάλογα με το "κέφι" της ομάδας και ο βαθμός δυσκολίας 1.

Οι πιο έμπειροι στις δραστηριότητες νερού θα απολαύσουν το καγιάκ στην Ευρυτανία. Ιδανικά είναι τα ποτάμια Αγραφιώτης, Καρπενησιώτης με βαθμό δυσκολίας 3+ και ο Κρικελοπόταμος με βαθμό δυσκολίας 4. Βέβαια, για καγιακ προσφέρονται και τα υπόλοιπα, πιο μεγάλα, ποτάμια της περιοχής. Ένα σπορ που έχει βρει φανατικούς οπαδούς είναι το κάνιονινγκ. Για το σπορ αυτό προσφέρεται το φαράγγι της Βίνιανης που συνδυάζει πεζοπορία, κολύμβηση, καταρρίχηση ραπελ και διάσχιση νερού στο φαράγγι. Αφετηρία είναι η Παλιά Βίνιανη και η διαδρομή καταλήγει στην πανέμορφη πέτρινη γέφυρα της Βίνιανης. Η διάσχιση του φαραγγιού ι διαρκεί περίπου 3,5 ώρες. Περνώντας από το νερό, τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείτε να κολυμπήσετε αλλά και να παίξετε στις φυσικές "νεροτσουλήθρες". Επίσης θα κάνετε καταρρίχηση με την τεχνική ραπέλ σε τέσσερις κάθετους βράχους, ύψους μέχρι 15 μέτρα. Όσοι αγαπούν τα δύσκολα και είναι πολύ έμπειροι στα σπορ περιπέτειας θα βρουν ιδανικό το φαράγγι του Βόθωνα. Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Καρίτσα και καταλήγει στον κεντρικό δρόμο του Προυσού. Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι διαρκεί περίπου 4 ώρες και υπάρχουν οκτώ ραπέλ για καταρρίχηση με το μεγαλύτερο να φτάνει τα 35 μέτρα ύψος. Το πέρασμα του φαραγγιού του Βόθωνα συνδυάζει την πεζοπορία με την καταρρίχηση και το κολύμπι. Μια ακόμη εναλλακτική διαδρομή για να γνωρίσετε την ευρυτανική φύση είναι οι διαδρομές με 4X4. Για τέτοιου είδους διαδρομές off road προσφέρονται τα βουνά των Αγράφων με το μοναδικό φυσικό τοπίο. Επίσης μπορεί κανείς να κάνει τη διαδρομή από το Μεγάλο Χωριό προς την Καλιακούδα και την τοποθεσία Πανταβρέχει και να επιστρέψει μέσω Κρίκελου προς Καρπενήσι. Tο καγιάκ, μπορεί να σας προσφέρει στιγμές έντονης δράσης και συγκίνησης με το στριφογύρισμα στα ορμητικά νερά των Ευρυτανικών ποταμιών τους ανοιξιάτικους, ιδίως, μήνες καθώς λιώνουν τα χιόνια στις βουνοπλαγιές και τροφοδοτούν με το ζωογόνο υγρό τις πανάρχαιες κοίτες.

Εξαιρετική διαδρομή είναι, τέλος, στο δυτικό τμήμα του νομού από τον Ασπρόπυργο προς τη Βελωτά και και Φιδάκια, ένα από τα πιο όμορφη ευρυτανικά χωριά, μια διαδρομή που ουσιαστικά κάνει τον κύκλο του βουνού Χελιδόνα και χαρίζει στον επισκέπτη μια υπέροχη θέα στην τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών.

Εκτός από τις οργανωμένες δραστηριότητες μπορεί κανείς να απολαύσει στην Ευρυτανία οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού μπορούν να οργανώσουν δίωρα περιπέτειας για εταιρείες ή ομάδες. Αυτά τα "δίωρα περιπέτειας" περιλαμβάνουν παιχνίδια στη φύση, δραστηριότητες προσανατολισμού, τοξοβολία, ιππασία, καλοκαιρινά κάμπινγκ με διαβίωση στη φύση και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

 Αν είστε λάτρεις της αίσθησης της ταχύτητας, μπορείτε γλιστρώντας πάνω στα χιονοπέδιλά σας, να απογειωθείτε μέσα στις δέκα πίστες στο χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησιού. Πολύ κοντά στην πόλη, με τρεις διθέσιους εναέριους αναβατήρες και με τρεις μονοθέσιους συρόμενους, σκαρφαλώνετε δίχως κόπο στην κορυφή όποιας πίστας επιθυμείτε και ανάλαφρα γλιστράτε προς τα κάτω, νιώθοντας τους παλμούς μιας αιώνιας φυσικής ομορφιάς.

Στο Βελούχι υπάρχει σαλέ (υψόμ. 1840μ.) για εξυπηρέτηση των χιονοδρόμων όπου λειτουργεί μπαρ και εστιατόριο καθώς και πλήρως εξοπλισμένος χώρος για ενοικιάσεις σκι και εξοπλισμού. Λειτουργεί επίσης σχολή με πολλούς και έμπειρους δασκάλους ενώ το σαλέ έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 50 άτομα για το βράδυ.

Οι πίστες βρίσκονται σε υψόμετρο 1813μ - 2700μ και καλύπτουν τις ανάγκες κάθε χιονοδρόμου από τον αρχάριο μέχρι τον πιο έμπειρο, αφού σ' αυτές έχουν φιλοξενηθεί ως και αγώνες σκι πανελληνίου επιπέδου.

Η Χιονοδρομική Περίοδος αρχίζει από τον Δεκέμβριο και πολλές φορές μπορεί να κρατήσει μέχρι και το Μάιο αφού το χιόνι δύσκολα λιώνει σ' αυτό το υψόμετρο. Το καλοκαίρι οι εγκαταστάσεις του κέντρου εξακολουθούν να λειτουργούν για να δώσουν στον επισκέπτη μιαν ακόμα ευκαιρία να περιδιαβεί τους ατέλειωτους δρόμους που η φύση έχει χαράξει στο Βελούχι.

Όλη αυτή η ανάπτυξη στην Ευρυτανία ακολουθεί αυστηρά τους φυσιολατρικούς περιορισμούς και οι επεμβάσεις στο περιβάλλον είναι όσο το δυνατόν μικρότερες. Ο αείμνηστος Τάκης Φλέγκας (1934-1981), ένας άνθρωπος στον οποίο η πόλη οφείλει πάρα πολλά, είχε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 προβλέψει τη σημασία των βουνοπλαγιών του Βελουχιού και με πολύ σοφία έλεγε:

"Ένας θησαυρός είναι κρυμμένος στην Ψηλή Κορφή. Μόνο που χρειάζεται προσοχή καθώς θα σκάβουμε να τον βρούμε, για να μη καταστραφεί." Και υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να κάνετε δικό σας αυτόν το θησαυρό, πέρα απ' αυτούς που ήδη αναφέρθηκαν.

Για να νιώσετε σαν τον αρχαίο εκείνον Εύρυτο, τον άριστο τοξότη που διαφέντευε σε τούτες τις ψηλές κορφές, δεν έχετε παρά να ασχοληθείτε με την τοξοβολία, μέσα στα δάση και κάτω από το βλέμμα των αμέριμνων πουλιών και άγριων ζώων που κρυμμένα στους πυκνούς θάμνους θα σας παρακολουθούν να τεντώνετε τη χορδή και να οδηγείτε το βέλος κατ' ευθείαν στο κέντρο του στόχου. Μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε την ορειβατική ποδηλασία, καθώς με δυνατά ποδήλατα, θα περιδιαβαίνετε μέσα στους δασικούς δρόμους που διασχίζουν τα απάτητα βουνά σε όλο τον τεράστιο όγκο τους. Κι αν είστε φίλοι της οδήγησης, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις απίθανες διαδρομές για τζιπ 4Χ4, διασχίζοντας θεόρατα φαράγγια και άγριας ομορφιάς τοπία και ποτάμια, εκεί που μόνο οι πανίσχυρες μηχανές σε συνεργασία με στιβαρά χέρια στο τιμόνι μπορούν να οδηγήσουν.

Μα δεν υπάρχει αίσθηση παρόμοια με αυτή που δίνει η πραγματική κατάκτηση της κορφής, χωρίς άλλο μέσο παρά μόνο με τα πόδια. Άπειρες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, που οδηγούν κατ' ευθείαν στα ουράνια, σε μέρη που μονάχα αετοί και γοργόφτερα γεράκια φωλιάζουν.

Η γλυκιά αίσθηση της κατάκτησης ξεκουράζει τον ορειβάτη καθώς το παγωμένο αγέρι χαϊδεύει απαλά το πρόσωπό του και μπροστά στα πόδια του απλώνονται χωριά και κάμποι, τόσο μικροί και ασήμαντοι.

Αν ασχολείστε συστηματικά με την ορειβασία ή την αναρρίχηση πρέπει να ξέρετε πως στην Ευρυτανία εκτός από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 (χρώμα κίτρινο-μαύρο) που διασχίζει σχεδόν κάθετα το νομό, υπάρχουν πλήθος άλλα μικρότερα σηματοδοτημένα μονοπάτια που ξεκινούν από το καθημερινή ρουτίνα και οδηγούν στην αποθέωση. Ο ορειβατικός σύλλογος της πόλης πρόθυμα θα σας δώσει όποια πληροφορία χρειάζεστε. Κι αν η γη δε σας χωρά, κατακτήστε τον Ευρυτανικό Ουρανό. Οι κάθε είδους βουνοπλαγιές που υπάρχουν εδώ, προσφέρονται για πτήσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς, το γνωστό "παραπέντε". Ξεκινήστε με χαμηλές πτήσεις και ανεβείτε όλο και πιο ψηλά απολαμβάνοντας μια εκπληκτική θέα που μόνο σεις θα έχετε το προνόμιο να χαρείτε μαζί με τους περήφανους σταυραετούς των μαγευτικών βουνοκορφών.

Αυτά είναι λίγα απ' όσα μπορείτε να κάνετε μέσα στην Ευρυτανική φύση. Υπάρχουν χιλιάδες άλλα που θα ανακαλύψετε μόνοι σας, αρκεί να έχετε κέφι και όρεξη για διασκέδαση. Η ευκολία ανεύρεσης έμπειρων οδηγών και της ενοικίασης του απαραίτητου εξοπλισμού τα κάνουν να φαίνονται παιχνίδι και το μόνο που σεις έχετε να κάνετε είναι να έλθετε στον τόπο μας. Τα υπόλοιπα απλά θα συμβούν.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤ

Αυτό το σάιτ χρησιμοποιεί Κώδικα Καταγραφής (ΚωΚ ή cookies) κυρίως για την προβολή διαφημίσεων από την Google - Τί είναι τα cookies...