Τουριστικός Οδηγός Ευρυτανίας

 

Καλώς ήρθατε στην Ευρυτανία!

Στον ιστοχώρο αυτό ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μια μικρή μόνο γεύση από αυτά που έχει να του προσφέρει μια πραγματική επίσκεψη. Είναι γεγονός ότι το Καρπενήσι και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους καλύτερους και πιο ολοκληρωμένους τουριστικούς προορισμούς τόσο κατά τη χειμερινή όσο και κατά τη θερινή περίοδο.

Περιηγηθείτε τις σελίδες μας, μάθετε για τον τόπο μας και επιδιώξτε ένα ταξίδι στην τόσο κοντινή αλλά και τόσο δεμένη με την παράδοση Ευρυτανία.

Είτε αποζητάτε την έντονη δράση με τα εξτρίμ σπορ, είτε είστε από εκείνους που επιθυμούν την ηρεμία και χαλάρωση ενός αλπικού τοπίου, εδώ θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι.

Δεκάδες καταλύματα, ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και πάμπολλες επιχειρήσεις για διασκέδαση και φαγητό βρίσκονται στη διάθεσή σας μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο και με μια διάθεση φιλοξενίας που μόνο η αγνή ρουμελιώτικη ψυχή μπορεί να προσφέρει.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Βυθισμένη μέσα στα πανύψηλα ελάτια, στο κέντρο της Ρούμελης, πατρίδα περήφανων και φιλόξενων ανθρώπων, βρίσκεται η καταπράσινη Ευρυτανία με έκταση 2047 τ.. χλμ. Η πρωτεύουσα του νομού, το Καρπενήσι, κατοικείται από 10.000 άτομα περίπου που ασχολούνται κυρίως με παροχή υπηρεσιών, και το εμπόριο ενώ κύριος άξονας ανάπτυξης της περιοχής είναι η αξιοποίηση των φυσικών της καλλονών τόσο με τον χειμερινό όσο και με τον θερινό τουρισμό.

Η Ευρυτανία θεωρείται μια από τις πρώτες πέντε περιοχές του κόσμου σε καθαρότητα περιβάλλοντος και αποτελεί τη "βάση" για τις μετρήσεις των ερευνητικών κέντρων, θεωρώντας ότι η μόλυνση είναι μηδενική. Το κλίμα της Ευρυτανίας είναι αυτό που μάθαμε στο σχολείο ως "ηπειρωτικό και υγιεινό". Παρ' όλο τον υδάτινo πλούτο της και την τεράστια δασοκάλυψη, οι βροχοπτώσεις είναι σχετικά περιορισμένες και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΜΥ, δεν ξεπερνάνε τα 560 χιλιοστά το χρόνο για την περιοχή του Καρπενησιού.

Τα πανύψηλα βουνά της και τα βουερά ποτάμια με τις ολόδροσες πηγές τους είναι πραγματικές σειρήνες που σαγηνεύουν όποιον θέλει να γνωρίσει την Ελληνική φύση σ' όλο της το μεγαλείο, απείραχτη ακόμα από τα "αγαθά" του πολιτισμού. Αγγίζοντας σχεδόν τον ουρανό, οι ευρυτανικές βουνοκορφές, οδηγούν το βλέμμα και την ψυχή όλο και ψηλότερα αλαφρώνοντας την καρδιά. Όλοι οι δρόμοι του νομού έχουν εξαιρετική βατότητα αφού στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ασφαλτοστρωμένοι, πράγμα που σημαίνει πολύ καλές συνθήκες πρόσβασης και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την Ευρυτανία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είτε για να απολαύσει τις μοσχομύριστες ανοιξιάτικες βουνοπλαγιές, που δεν γνωρίζουν τι θα πει ζέστη, είτε για να γλιστρήσει με τα χιονοπέδιλά του πάνω σ' αυτές απολαμβάνοντας μια αίσθηση αλπικού τοπίου, τόσο σπάνια για την θαλασσινή πατρίδα μας. Η Ευρυτανία όλη είναι ένας παράδεισος που σας περιμένει να τον χαρείτε και να σας προσφέρει όλες τις ανέσεις για άνετη διαμονή και περιήγηση. Το μόνο που περιμένει από σας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά να την προσέξετε και να την αγαπήσετε. Της φτάνει αυτό για να ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά της και να σας καλωσορίσει.

Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Το ορεινό του εδάφους, η δυσκολία πρόσβασης, καθώς και οι πενιχροί οικονομικοί πόροι, οδήγησαν σε περασμένες εποχές στην αφαίμαξη του ανθρώπινου δυναμικού από τον νομό. Οι δυνατότητες του νομού για να κρατήσει κα να αυξήσει τον πληθυσμό της είναι πολλές με κυριότερη την αξιοποίηση των φυσικών καλλονών, ως τουριστικό αξιοθέατο, καθώς και την προώθηση των ορεινών σπορ, πράγματα που ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται όπως δείχνει και η τελευταία απογραφή.

Στην Ευρυτανία σήμερα έχουν βελτιωθεί εξαιρετικά οι τρόποι πρόσβασης και το εσωτερικό οδικό δίκτυο είναι προσεγμένο σε υψηλό βαθμό. Με κοινοτικούς πόρους και ενισχύσεις έχουν δημιουργηθεί σε πολλά χωριά ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν πλήρεις ανέσεις στον επισκέπτη.

Μέσα στη γλυκιά αγριάδα της η Ευρυτανική φύση αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι είναι πόλοι έλξης κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ το δροσερό κλίμα και οι εγκαταστάσεις του κέντρου, σημαντικότατος λόγος επίσκεψης το καλοκαίρι. Η περιοχή προσφέρεται για κάθε είδους υπαίθρια δραστηριότητα, από καταβάσεις ποταμών με καγιάκ, μέχρι ορειβατικές εκδρομές, αναβάσεις βουνών και ράφτιγκ.

Η συνεχώς αυξανόμενη αξιοποίηση των ιστορικών τοποθεσιών και μνημείων, δίνει νέα ώθηση προς την τουριστική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προωθείται ο αγροτοτουρισμός απορροφούνται κονδύλια για την κτηνοτροφική ανάπτυξη, δημιουργούνται μικροί ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί βασισμένοι σε ήπιες μορφές ενέργειας όπως το νερό και ο άνεμος

Συγκροτούνται συνεταιρισμοί για την παραγωγή παραδοσιακών εδεσμάτων όπως ο τραχανάς, οι χωριάτικες χυλοπίτες και τα ντόπια γλυκά κουταλιού. Σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία παίζουν η παραγωγή τσίπουρου, μούρου (ρακί από μούρα), και ντόπιου κρασιού.

Εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής αισθητικής είναι τα παραδοσιακά είδη λαϊκής τέχνης όπως χειροποίητα κιλίμια, ταγάρια κλπ. , όλα προϊόντα του συνεταιρισμού γυναικών. Η γεωργική παραγωγή, αν και περιορισμένη, φημίζεται ανά το πανελλήνιο για τα αγνά της προϊόντα, όπως το ελατίσιο μέλι, τα μεγάλα και νόστιμα κάστανα και καρύδια, τα βραστερά "λασπιώτικα" ή "κλαψιώτικα" φασόλια, ή τις γλυκές "μυρισιώτικες" και "ανιαδιώτικες" πατάτες.

Στο Καρπενήσι λειτουργεί πλήρως στελεχωμένο, καινούργιο και με σύγχρονο εξοπλισμό, το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο ενώ υπάρχουν επίσης υποκαταστήματα Τραπεζών, όλες σχεδόν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς και πλήθος εμπορικών καταστημάτων.

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, αρχίστε την περιήγησή σας. Είμαι βέβαιος ότι μετά από το ηλεκτρονικό "ταξίδι" μας, θα είστε περισσότερο από ποτέ πρόθυμοι να κάνετε μια μικρή εκδρομή στο μέρος που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει "must" για τον ελληνικό τρόπο διασκέδασης!

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤ

Αυτό το σάιτ χρησιμοποιεί Κώδικα Καταγραφής (ΚωΚ ή cookies) κυρίως για την προβολή διαφημίσεων από την Google - Τί είναι τα cookies...