ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΧΟΛΑΝΤ

Καλώς ήλθατε στο μοναδικό δωρεάν τεστ προσωπικότητας και επαγγελματικής καθοδήγησης στο ελληνικό διαδίκτυο!

Το παρόν τεστ έχει μία ιδιομορφία: Αποτελείται από τέσσερα επί μέρους πεδία, τα οποία, ανάλογα με το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας, μπορεί να απαντηθούν αυτόνομα. Αν δηλαδή ενεργοποιήσετε μόνο το πρώτο πεδίο που αναφέρεται στις δυνατότητές σας, το απαντήσετε και στη συνέχεια πατήσετε το πλήκτρο αξιολόγησης (στο τέλος αυτής της σελίδας) θα πάρετε ένα αρκετά ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Φυσικά, όσο περισσότερα πεδία ενεργοποιήσετε και όσο περισσότερες απαντήσεις δώσετε, τόσο πιο αξιόπιστα θα είναι τα αποτελέσματα. Τα τέσσερα πεδία αναφέρονται στις εξής ενότητες:

  1. στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας.
  2. στις δυνατότητές σας
  3. στις επιθυμίες σας
  4. στα χόμπι σας

ΘΕΩΡΙΑ

(Θέλω να κάνω το τεστ. Διαβάζω τη θεωρία αργότερα, αν είναι...)

Το τεστ βασίζεται στη θεωρία του John Holland για τον τρόπο επιλογής της σταδιοδρομίας. Είναι η πιο γνωστή και η πιο μελετημένη θεωρία για το θέμα αυτό και χρησιμοποιείται από τους περισσότερους συμβούλους επαγγελματικού Προσανατολισμού παγκοσμίως.

Η κατανόηση της θεωρίας, θα σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές επιλογές και να πάρετε τις κατάλληλες αποφάσεις σε ότι αφορά τα σχολικά προγράμματα, τις σπουδές και τα επαγγέλματα που είναι καταλληλότερα για σας.

Μόλις το ολοκληρώσετε, θα έχετε μια ανάλυση για το τι σημαίνει το σκορ σας και πώς αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιλογή της καριέρας σας.

Αυτή η σελίδα έχει χρησιμοποιηθεί ως πηγή δεδομένων για την εκπόνηση της πτυχιακής μου εργασίας στην ΑΣΠΑΙΤΕ, με τίτλο "Η εφαρμογή του εξαγωνικού μοντέλου του Χόλαντ στον ελληνικό πληθυσμό" το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε κάνοντας κλικ πάνω του.

Η θεωρία του Χόλαντ μπορεί να συνοψισθεί σε έξι προτάσεις:

1. Στον πολιτισμό μας, οι περισσότεροι άνθρωποι ανήκουν σε έναν από τους παρακάτω τύπους προσωπικότητας: Πρακτικός, Διερευνητικός, Καλλιτεχνικός, Κοινωνικός, Επιχειρηματικός και Συμβατικός.

2. Οι άνθρωποι με την ίδια προσωπικότητα έχουν την τάση να επικοινωνούν περισσότερο μεταξύ τους και να κάνουν συναφείς παρέες. Για παράδειγμα, όσοι ανήκουν στον καλλιτεχνικό τύπο, προτιμούν να επιλέγουν τις φιλίες τους και να συνεργάζονται με άλλα άτομα του ίδιου τύπου.

3. Τα άτομα του ίδιου είδους προσωπικότητας που εργάζονται μαζί σε μια δουλειά, δημιουργούν ένα περιβάλλον εργασίας που να ταιριάζει τον τύπο τους. Για παράδειγμα, όταν κάποια άτομα που ανήκουν στον Καλλιτεχνικό τύπο, δουλεύουν μαζί, θα δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον που ανταμείβει τη δημιουργική σκέψη και τη συμπεριφορά, θα φτιάξουν δηλαδή ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον.

4. Κατά συνέπεια υπάρχουν έξι αντίστοιχοι βασικοί τύποι περιβάλλοντος εργασίας: Πρακτικός, Διερευνητικός, Καλλιτεχνικός, Κοινωνικός, Επιχειρηματικός και Συμβατικός.

5. Τα άτομα που επιλέγουν να εργαστούν σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με τον τύπο της προσωπικότητάς τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν. Για παράδειγμα, άτομα του καλλιτεχνικού τύπου έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχημένα και ικανοποιημένα, εάν επιλέξουν μια δουλειά που γίνεται σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, όπως π.χ. αν γίνουν δάσκαλοι χορού σε μια Σχολή Τέχνης - ένα περιβάλλον που "κυριαρχείται" από άτομα καλλιτεχνικού τύπου όπου οι δημιουργικές ικανότητες και έκφραση είναι πολύτιμα χαρακτηριστικά.

6. Το πώς ενεργούμε και αισθανόμαστε στην εργασία μας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εργασιακό μας περιβάλλον. Εάν δουλεύετε με ανθρώπους που έχουν προσωπικότητα ίδιου τύπου με τη δική σας, θα είστε σε θέση να κάνετε πολλά από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν κι εκείνοι και θα αισθανθείτε πιο άνετα μαζί τους.

Σύμφωνα με τη θεωρία, θα πρέπει να επιλέξετε ένα επάγγελμα του οποίου ο τύπος  θα είναι ίδιος ή παρόμοιος με τον δικό σας. Αυτό είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσει στην επιτυχία και την εργασιακή ικανοποίηση.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το υψηλότερο σκορ στο δικό σας τεστ δείχνει ότι ανήκετε στον Πρακτικό τύπο. Κοιτάζοντας τον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε ότι το πιο συμβατό περιβάλλον εργασίας είναι το πρακτικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε ένα επάγγελμα που ανήκει στην Πρακτική Ομάδα. Ή μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο επάγγελμα από αυτά που ανήκουν στην Ερευνητική ή τη Συμβατική κατηγορία.

Συμβατά Εργασιακά Περιβάλλοντα

Ο δικός σας τύπος προσωπικότητας Περισσότερο Συμβατό Συμβατό
Πρακτικός Πρακτικό Ερευνητικό και Συμβατικό
Διερευνητικός Διερευνητικό Πρακτικό και Καλλιτεχνικό
Καλλιτεχνικός Καλλιτεχνικό Διερευνητικό και Κοινωνικό
Κοινωνικός Κοινωνικό Καλλιτεχνικό και Επιχειρηματικό
Επιχειρηματικός Επιχειρηματικό Κοινωνικό και Συμβατικό
Συμβατικός Συμβατικό Επιχειρηματικό και Πρακτικό

Οι περισσότεροι άνθρωποι, στην πραγματικότητα, ανήκουν σε έναν συνδυασμό των τύπων – είναι, ας πούμε, Πρακτικοί - Διερευνητικοί ή Καλλιτέχνες - Κοινωνικοί. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί μάλλον να εξετάσετε επαγγέλματα που ανήκουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν οι δύο πιο ισχυροί τύποι προσωπικότητας στους οποίους ανήκετε είναι ο Πρακτικός και ο Κοινωνικός, ο Διερευνητικός και ο Επιχειρηματικός ή ο Καλλιτεχνικός και ο Συμβατικός, αυτό σημαίνει ότι δεν ανήκετε στην πλειοψηφία του κοινού. Οι ασυνήθιστοι αυτοί συνδυασμοί, σας δίνουν επιπλέον προσόντα αλλά και δυσκολίες, οι οποίες θα αξιολογηθούν στον έλεγχο των αποτελεσμάτων όταν τελειώσετε το τεστ.

Το εξάγωνο του Χόλαντ.

Ο John Holland δημιούργησε το παρακάτω εξαγωνικό μοντέλο που εμφανίζει τις σχέσεις ανάμεσα στους τύπους προσωπικότητας και περιβάλλοντος:

Παρατηρήστε ότι τα είδη προσωπικότητας που βρίσκονται πλησιέστερα μεταξύ τους είναι περισσότερο όμοια από εκείνα που βρίσκονται πιο μακριά. Μπορείτε να το διαπιστώσετε καλύτερα αν συγκρίνετε τις προσωπικότητες που βρίσκονται απέναντι η μία στην άλλη στο εξάγωνο.

Για παράδειγμα, διαβάστε την περιγραφή του Πρακτικού και του Κοινωνικού τύπου. Θα δείτε ότι είναι σχεδόν αντίθετοι. Από την άλλη πλευρά, ο κοινωνικός και ο καλλιτεχνικός τύπος δεν απέχουν πολύ. Το ίδιο ισχύει και για τον περιβάλλοντα εργασίας. Θα ανακαλύψετε περισσότερα γι' αυτή τη συναρπαστική και αξιόλογη θεωρία όταν διαβάσετε τα αποτελέσματα του δικού σας τεστ.

Οι χαρακτηριστικοί τύποι του Χόλαντ

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ
Άνθρωποι που έχουν αθλητικές ή μηχανικές ικανότητες, που προτιμούν να εργάζονται με  αντικείμενα, μηχανές, εργαλεία, φυτά ή ζώα ή να βρίσκονται έξω. 
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ
Άνθρωποι που τους αρέσει να παρατηρούν, να μαθαίνουν, να εξερευνούν,να αναλύουν, να αξιολογούν ή να επιλύουν προβλήματα  
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ
Άνθρωποι που έχουν καλλιτεχνικές, καινοτόμες ή διαισθητικές ικανότητες και τους αρέσει να εργάζονται σε καινούριες καταστάσεις, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και την δημιουργικότητά τους
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ 
Άνθρωποι που τους  αρέσει να εργάζονται με άλλους ανθρώπους, να τους διαφωτίζουν, να τους πληροφορούν, να τους βοηθούν, ή να τους περιποιούνται, ή που μπορούν να μιλάνε όμορφα 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ 
Άνθρωποι που τους αρέσει να δουλεύουν με άλλους ανθρώπους, να τους επηρεάζουν, να τους πείθουν, να έχουν υψηλές επιδόσεις, να ηγούνται ή να διαχειρίζονται οργανωτικούς στόχους ή οικονομικά οφέλη 
ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ
Άνθρωποι που τους αρέσει να δουλεύουν με δεδομένα, που έχουν υπαλληλικές ή αριθμητικές ικανότητες, που εκτελούν λεπτομερώς μια δουλειά, ή ακολουθούν επακριβώς εντολές άλλων.

 

Δεδομένα, Ανθρωποι, Πράγματα, και Ιδέες

Ένας δεύτερος τρόπος θεώρησης των επαγγελμάτων είναι η μέτρησή τους όσον αφορά τα Δεδομένα, τους Ανθρώπους τα Πράγματα και τις Ιδέες.

- Οι Πρακτικοί άνθρωποι προτιμούν να εργάζονται με Πράγματα σε επαγγέλματα όπως σεφ, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ξυλουργοί, και κατασκευαστές.

- Οι Διερευνητικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Δεδομένα, σε επαγγέλματα όπως τεχνικοί ιατρικών συσκευών, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, μηχανικοί και επιστήμονες.

- Οι Καλλιτεχνικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Ιδέες σε επαγγέλματα όπως εμπορικοί καλλιτέχνες, μουσικοί, διακοσμητές.

- Οι Κοινωνικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Ανθρώπους σε επαγγέλματα όπως η διδασκαλία, η συμβουλευτική, και η φροντίδα των ηλικιωμένων.

- Οι Επιχειρηματικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Ανθρώπους και Δεδομένα σε επαγγέλματα όπως Διοικητικά Στελέχη, το εμπόριο, οι επιχειρήσεις και η πολιτική.

- Οι Συμβατικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Δεδομένα σε επαγγέλματα όπως η λογιστική, η διοικητική υποστήριξη, και η νομική ή ο στρατιωτικός/αστυνομικός κλάδος.

Διαδώστε το!

Pin it

Οδηγίες

1. Πατήστε το πλήκτρο έναρξης (start) παρακάτω. Αμέσως θα εμφανιστούν 4 μεγάλοι πίνακες με ερωτήσεις.

2. Ενεργοποιήστε όποιον πίνακα θέλετε. Το καλύτερο είναι να τους ενεργοποιήσετε όλους. Θα χρειαστείτε γύρω στα 15 λεπτά αλλά αξίζει τον κόπο!

3. Απαντήστε στις ερωτήσεις, τσεκάροντας στο αντίστοιχο κυκλάκι, ναι ή όχι.

4. Αν βαρεθείτε, απλά απενεργοποιήστε ξανά το πεδίο

5. Μόλις τελειώσετε με όλες τις ερωτήσεις του ενεργού πεδίου πατήστε το τελευταίο (πράσινο) κουμπί

6. Μελετήστε τα συμπεράσματα με προσοχή και σώστε τα για μελλοντική αναφορά και χρήση.

Start

Πριν ξεκινήσετε το τεστ συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία.

Χρειάζονται για να βγάλετε συμπέρασμα σχετικά με τα δημογραφικά δεδομένα της ομάδας στην οποία ανήκετε

Επίσης, αυτή η σελίδα έχει χρησιμοποιηθεί ως πηγή δεδομένων για την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ

Φύλο

Πότε γεννηθήκατε;

Γιατί κάνετε αυτό το τεστ;

Επίπεδο σπουδών;

Ποια ιδιότητα έχετε;

Αποτελέσματα

Διαδώστε το!

Pin it

Αυτό το σάιτ χρησιμοποιεί Κώδικα Καταγραφής (ΚωΚ ή cookies) κυρίως για την προβολή διαφημίσεων από την Google - Μάθετε περισσότερα...