Δωρεάν χρησμοδοσία μέσω των εξαγράμμων του ι-τσινγκ

Καλώς ήλθατε!

 1. Πώς δουλεύει; Χρειάζεται μόνο να ρίξετε ένα κέρμα μερικές φορές ή απλά να πατήσετε το πλήκτρο "Αυτόματο ρίξιμο".

 2. Τι κάνει; Προσφέρει απαντήσεις σε κάθε σας προβληματισμό. Οι ερωτήσεις είναι ατελείωτες, οι απαντήσεις είναι χρήσιμες, οπότε γιατί να μην το δοκιμάσετε;

 3. Καλό θα ήταν να διαβάσετε και τη θεωρία και τις οδηγίες πριν ξεκινήσετε.

 4. Αν βαριέστε να διαβάσετε τη θεωρία ζητήστε κατευθείαν την πρόβλεψή σας πατώντας εδώ.

Επισήμανση. Η εφαρμογή είναι πλήρως λειτουργική. αν και μέχρι σήμερα (19-2-2021) υπάρχει πλήρης περιγραφή  μόνο για τα 17 από τα 64 εξάγραμμα. Για τα υπόλοιπα θα χρειαστεί λίγος καιρός ακόμη καθώς η μετάφραση είναι υπό εξέλιξη. Όμως οι περιλήψεις είναι έτοιμες για όλα, οπότε μπορείτε να συνεχίσετε.

Ο διαχειριστής του σάιτ

Διον. Κ. Παρούτσας

Τι είναι το I Ching;

Μια πανάρχαια μαντική τέχνη είναι και το Ι Τσινγκ (易經, yì jīng) η οποία εμφανίστηκε πριν από τουλάχιστο 3000 χρόνια. Ονομάζεται επίσης και Βιβλίο των Αλλαγών και είναι ένα από τα κλασικά έργα της κινέζικης φιλοσοφίας. Βασίζεται στην έννοια της διαρκούς αλλαγής και στην πίστη πως όλα τα πράγματα περιέχουν και βασίζονται στο Γιν και στο Γιάνγκ, δηλαδή τις αντίρροπες και εναλλασσόμενες καταστάσεις που αποτελούν την κινητήρια δύναμη του κόσμου.

Mετά από δουλειά σχεδόν ενάμιση χρόνου, είμαι στην ευχάριστη θέση να προσφέρω σε όλους τους επισκέπτες αυτής της ιστοσελίδας δωρεάν, τις προβλέψεις του Ι-τσινγκ χρησιμοποιώντας την μετάφραση του Ρίτσαρντ Βίλχεμ!

Όλοι μας είμαστε πνευματικά όντα και ζούμε σε έναν πνευματικό κόσμο. Έτσι, μερικές φορές χρειαζόμαστε καθοδήγηση για τα σημαντικά ζητήματα της ζωής.

Για παράδειγμα, "πρέπει να πιάσω αυτή τη νέα δουλειά"; "Η οικονομική θέση μου θα βελτιωθεί"; "Είναι ο συνεργάτης μου ειλικρινής μαζί μου";

Μερικές φορές το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα ώστε να διαμορφώσουμε μια άλλη άποψη της πραγματικότητας. Το Ι-τσινγκ μας παρέχει αυτή ακριβώς την δυνατότητα.

Ας δούμε όμως τι πράγμα ακριβώς είναι αυτό το ι-τσινγκ

 

Γιατί να ρωτήσω το ι-τσινγκ;

Παρόλο που το μέλλον είναι ουσιαστικά άδηλο, υπάρχουν τρόποι να δούμε προς τα ποια κατεύθυνση μπορεί να κινηθεί και το ι-τσιγνκ είναι ένα από τα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Δεν υποστηρίζουμε φυσικά ότι πρέπει να ανοίξετε τόσο το πνεύμα σας ώστε να σας πέσει το μυαλό στο πάτωμα! Θεωρούμε απλά ότι η διατύπωση και μόνο μιας ερώτησης μπορεί να είναι μια πολύ ενημερωτική δραστηριότητα, καθώς δείχνει τι είναι σημαντικό για εσάς την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο τρόπος με τον οποίο θα ερμηνεύσετε την απάντηση που θα πάρετε είναι εξίσου σημαντικός. Σκεφτείτε: Μήπως η απάντηση σας απογοήτευσε, σας θύμωσε, σας ευχαρίστησε; Τι μπορούν να μας πουν αυτοί οι παράγοντες για το τι είναι σημαντικό;

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση είναι στην καλύτερη περίπτωση δύσκολη. Κατά συνέπεια τι θα έβλαπτε να ρωτήσετε εάν μια επενδυτική συμβουλή που πήρατε είναι πραγματικά η καλύτερη για εσάς;  Ίσως ανησυχείτε για την διατροφή σας. Μήπως πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε βιολογικά τρόφιμα για να βελτιώσετε την υγεία σας; Είστε μόνοι/μόνες και ψάχνετε τον σύντροφο της ζωής σας; Μήπως αυτός είναι η τελευταία σας γνωριμία; Όπως καταλαβαίνετε, αυτά είναι ελάχιστα μόνο θέματα για τα οποία θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε το Ι-Τσινγκ.

Το Περιεχόμενο του I-ching

Το I-ching αποτελείται από 64 σύντομα κειμενάκια που αναφέρονται σε ορισμένα σχήματα που ονομάζονται "Εξάγραμμα". Κάθε εξάγραμμο αποτελείται από δύο τρίγραμμα, τον τίτλο, τον χρησμό, την εικόνα και τα κείμενα που αντιστοιχούν σε κάθε μια γραμμή. Καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά περιγράφεται παρακάτω:

• Τα τρίγραμμα

Το τρίγραμμα είναι η βασική μονάδα του I-ching. Είναι κατασκευασμένο από τρεις γραμμές που μπορεί να είναι συνεχείς _____ ή διακεκομμένες __ __, και ονομάζονται αντίστοιχα γιανγκ ή γιν. Έτσι, έχουμε οκτώ πιθανά τρίγραμμα, που ονομάζονται πα-γκουά. Η παράδοση θέλει τα πα-γκουά να έχουν επινοηθεί από τον Κινέζο μυθικό προπάτορα Φου Χσι, αυτόν που εφηύρε και την μαντική τέχνη του ι-τσινγκ.

Παρακάτω παρουσιάζεται ο κατάλογος των χαρακτηριστικών για κάθε τρίγραμμα όπως τα περιέγραψε ο σπουδαίος μελετητής της κινεζικής φιλοσοφίας, Ρ. Βίλχεμ:

卦名

卦像

自然

家族

方位

Όνομα

Τρίγραμμο

Φυσικό στοιχείο

Οικογένεια

Κατεύθυνση

乾 Qian

天Ουρανός

父 Πατέρας

Βορειο-δυτικά

兌 Dui

泽Λίμνη

少女 3η κόρη

Δύση

離 Li

火Φωτιά

中女 2η κόρη

Νότος

震 Zhen

雷Κεραυνός

長男 1ος γιος

Ανατολή

巽 Xun

風Άνεμος

長女 1η κόρη

Νοτιο-ανατολικά

坎 Kan

水Νερό

中男 2ος γιος

Βορράς

艮 Gen

山Βουνό

少男 3ος γιος

Βορειο-ανατολικά

坤 Kun

地Γη

母 Μητέρα

Νοτιο-δυτικά

• Τα Εξάγραμμα

Τα Εξάγραμμα δημιουργήθηκαν από τον βασιλιά Γουέν. Αυτός τοποθέτησε δύο τρίγραμμα το ένα πάνω στο άλλο και κατά συνέπεια αφού υπάρχουν 8 τρίγραμμα, ο μεγαλύτερος δυνατός συνδυασμός είναι 8x8=64. Έτσι, το συμβολικό περιεχόμενο του Ι Τσινγκ περιλαμβάνει ένα σύνολο από 64 εξάγραμμα (卦 guà, γκουά), που περιέχουν έξι οριζόντιες γραμμές που μπορούν να είναι είτε Γιανγκ οπότε αναπαρίστανται με μία συνεχή γραμμή, είτε Γιν οπότε αναπαρίστανται από μία διακοπτόμενη γραμμή (με ένα κενό στη μέση).

Για να σχηματιστεί η κάθε γραμμή πρέπει να ρίξουμε τρία κέρματα σε ένα τραπέζι. Αν φέρουν και τα τρία "κεφάλι" ή τα δύο "κεφάλι" και το ένα "γράμματα" τότε γράφουμε μια συνεχή γραμμή, διαφορετικά γράφουμε μια διακεκομμένη. Σε κάθε περίπτωση οι πιθανότητες είναι 50-50.

Επιπλέον, κάθε εξάγραμμο συνοδεύεται από ένα παραδοσιακό κείμενο, που ονομάζεται χρησμός, ενώ και κάθε επιμέρους γραμμή έχει επίσης το δικό της κείμενο. Το γενικό κείμενο του εξαγράμμου περιγράφει την κεντρική του ιδέα ενώ το κείμενο κάθε γραμμής αναφέρεται σε συγκεκριμένα στοιχεία της εξέλιξης αυτής της κεντρικής ιδέας. Το φιλοσοφικό υπόβαθρο του Ι Τσινγκ αποτυπώνεται στο γεγονός πως όταν μια γραμμή του εξάγραμμου αλλάξει, τότε αλλάζει ολόκληρο το νόημα (κείμενο) του εξαγράμμου και επομένως τα εξάγραμμα δεν είναι στατικά αλλά σε διαρκή μεταλλαγή. Η διττή αυτή δομή γραμμών και κειμένων επιτρέπει παράλληλα στην δημιουργία ενός συνολικού χρησμού που παράγεται από τους συνδυασμούς των γραμμών.

 

• Τα ονόματα των εξαγράμμων

Σύμφωνα με την παράδοση, τα ονόματα των εξαγράμμων είναι έργο του βασιλιά Γουέν. Τα ονόματα αυτά υποδηλώνουν  διαφορετικά περιστατικά ή αφαιρετικές καταστάσεις. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά παραδείγματα: Κορίτσι σε ώρα γάμου, Επικράτηση του ισχυρού, Δυσκολία στην αρχή, Υλοποίηση συνάντησης, Πλούτος, Σύγκρουση και ούτω καθεξής.

Σε πολλές περιπτώσεις, όταν χρησιμοποιούμε το ι-τσινγκ ως μαντική διαδικασία, το όνομα του εξαγράμμου μπορεί να μας βοηθήσει κατευθείαν να κατανοήσουμε την έννοια του του χρησμού που πήραμε ως απάντηση στην ερώτησή μας. Για παράδειγμα, το Εξάγραμμο 6 ονομάζεται Σύγκρουση. Για παράδειγμα εάν ρωτήσουμε τι θα γίνει με τον νέο προϊστάμενο ή τον νέο καθηγητή, και πάρουμε το εξάγραμμο 6 ως απάντησή, τότε είναι ολοφάνερο ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Βέβαια τις περισσότερες φορές το όνομα (δηλ. ο τίτλος των εξαγράμμων) δεν είναι αρκετός και πρέπει να διαβάσουμε όλη την ανάλυση για να καταλάβουμε ποια είναι η δυναμική της κατάστασης".

Ακολουθεί είναι μια λίστα με τα ονόματα των εξαγράμμων όπως μεταφράστηκαν για αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Εννοείται ότι καθώς η μετάφραση έγινε από τα κινέζικα στα αγγλικά και μετά στα ελληνικά η προφορά των κινέζικων ιδεογραμμάτων είναι ενδεικτική.

1 (乾, Σquot;Δυναμη δημιουργίας" 33 (遯, Τουν) "Υποχώρηση"
2 (坤, Κουν) "Ο αγρός - η υποταγή" 34 (大壯, Τα χουάγκ) "Η δύναμη του Μεγάλου"
3 (屯, Τσουν) "Δυσκολίες στην αρχή" 35 (晉, Τσιν) "Πρόοδος"
4 (蒙, Μενγκ) "Νεανική ανωριμότητα" 36 (明夷, Μινγκ - ι) "Συσκότιση του φωτός"
5 (需, Ξου) "Αναμονή - (τάισμα) " 37 (家人, Τσάι τζεν) "Η οικογένεια"
6 (訟, Σουνγκ) "Σύγκρουση" 38 (睽, Κβέι) "Αντιπαλότητα"
7 (師, Σιχ) "Ο στρατός" 39 (蹇, Τσιέν) "Εμπόδιο"
8 (比, Πι) "Η συμμαχία" 40 (解, Ξιεχ) "Απελευθέρωση"
9 (小畜, Ξιάο Τσου) "Η δύναμη του ελάχιστου" 41 (損, Σουν) "Μείωση"
10 (履, Λου) "Σωστή συμπεριφορά" 42 (益, Ι) "Αύξηση"
11 (泰, Τάι) "Ειρήνη" 43 (夬, Κουάι) "Απόδραση - Αποφασιστικότητα"
12 (否, Φι) "Στασιμότητα και ακινησία" 44 (姤, Κόου) "Επερχόμενη συνάντηση"
13 (同人, Τουνγκ Ζεν) "Συντροφιά" 45 (萃, Τσούι) "Συνάντηση, συγκέντρωση"
14 (大有, Τα γιου) "Μεγάλα αποκτήματα" 46 (升, Σενγκ) "Ανέβασμα"
15 (謙, Χιέν) "Σεμνότητα" 47 (困, Κουν) "Καταστολή - Εξάντληση"
16 (豫, Γιου) "Ενθουσιασμός" 48 (井, Τσινγκ) "Το πηγάδι"
17 (隨, Σούι) "Ακολούθημα" 49 (革, Κο) "Επανάσταση"
18 (蠱, Κου) "Επιδιόρθωση" 50 (鼎, Τινγκ) "Η χύτρα"
19 (臨, Λιν) "Πλησίασμα" 51 (震, Τσεν) "Διέγερση, σοκ, κεραυνός"
20 (觀, Κουάν) "Παρατήρηση & περισυλλογή" 52 (艮, Κεν) "Ακινησία, Βουνό"
21 (噬嗑, Σιχ χο) "Δάγκωμα" 53 (漸, Τσιέν) "Ανάπτυξη (σταδιακή πρόοδος) "
22 (賁, Πι) "Χάρη" 54 (歸妹, Κβει Μέι) "Κορίτσι σε ώρα γάμου"
23 (剝, Πο) "Ξεχώρισμα, Χωρισμός" 55 (豐, Φενγκ) "Αφθονία (πληρότητα) "
24 (復, Φου) "Επιστροφή - Σημείο καμπής" 56 (旅, Λου) "Ο περιπλανώμενος"
25 (無妄,Γου γουάνγκ) "Αθωότητα - Απροσδόκητο" 57 (巽, Σουν) "Ο ευγενής (διείσδυση, άνεμος, έδαφος) "
26 (大畜,Τα χου) "Η ισχύς του μεγαλείου" 58 (兌, Τούι) "Ο χαρούμενος, η λίμνη"
27 (頤, Ι) "Τάισμα" 59 (渙, Χουαν) "Διασπορά (Διάλυση) "
28 (大過, Τα κούο) "Επικράτηση του όγκου" 60 (節, Τσιεχ) "Περιορισμός"
29 (坎, Κιαν) "Άβυσσος - Νερό" 61 (中孚,Τσουνγκ Φου) "Εσωτερική Αλήθεια"
30 (離, Λι) "Προσκόλληση, Φωτιά" 62 (小 過, Ξάιο Κουπ) "Το μεγαλύτερο μέρος του Μικρού"
31 (咸, Ξιεν) "Επιρροή - Ερωτική προσέγγιση" 63 (既 濟, Τσι τσι) "Μετά την ολοκλήρωση"
32 (恆, Χενγκ) "Διάρκεια" 64 (未 濟, Βέι τσι) "Πριν από την ολοκλήρωση"

• Ο Χρησμός

Οι χρησμοί των εξαγράμμων (δηλαδή τα μικρά κειμενάκια που τα συνοδεύουν) είναι είναι επίσης το έργο του βασιλιά Γουέν. Ο χρησμός μας δίνει συμβουλές σχετικά με την πραγματική κατάσταση που περιγράφεται από το εξάγραμμο, που εκφράζεται με όρους όπως: "η επιμονή φέρνει τύχη ...", "Θα ωφελήσει το πέρασμα στο μεγάλο νερό ", "Δεν υπάρχουν τύψεις", "να μην το κάνεις αυτό για τρία χρόνια" και ούτω καθεξής.

Δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς σε αυτές τις ενδεικτικές προτάσεις την ευκαιρία ή την κακή συγκυρία προκειμένου να κάνουμε κάτι ή να υλοποιήσουμε μια πρόθεσή μας.

Βέβαια στην παρουσίαση που θα πάρετε από αυτήν την εφαρμογή, δεν υπάρχουν μόνο οι παραδοσιακοί χρησμοί, αλλά μια πλήρης ανάλυση 15 σελίδων με λεπτομερείς αναφορές στην σύγχρονη πραγματικότητα. Αν αφιερώσετε τον χρόνο που χρειάζεται να την μελετήσετε, είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιασθείτε.

• Η εικόνα

Η εικόνα είναι παρόμοια με τον χρησμό, τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία. Σύμφωνα με την παράδοση, η Εικόνα του κάθε εξαγράμμου προέρχεται από τον ίδιο τον Κομφούκιο ή από τους μεταγενέστερους μαθητές του που ακολούθησαν την ηθική φιλοσοφία του. Στην περίπτωση της Εικόνας μπορούμε και πάλι να βρούμε υποδείξεις για το τι πρέπει να κάνουμε, - όπως και με τον χρησμό - αλλά μπορεί κανείς εύκολα να παρατηρήσει ότι η ερμηνεία αυτή έχει ως επί το πλείστον δεοντολογικό χαρακτήρα, σαν να ήταν εμπνευσμένη από έναν κώδικα συμπεριφοράς του αποκαλούμενου «Ευγενούς" ή "Σοφού" Ανθρώπου». Παράδειγμα εικόνας:

Εξάγωνο 9 - (小畜, Ξιάο Τσου) "Η δύναμη του ελάχιστου"

Το κείμενο της εικόνας αυτού του εξαγράμμου είναι το εξής:

Φυσάει στα ουράνια μα μικρή η δύναμη του αγέρα

Έτσι θα πρέπει ο σοφός να δείχνει κάθε μέρα.

Στην μετάφραση του Richard Wilhelm τα κείμενα των εικόνων περιλαμβάνονται στο κεντρικό μέρος του βιβλίου, δίπλα στους χρησμούς. Στην δική του μετάφραση ο James Legge, έχει μεταφέρει αυτά τα κείμενα στα σχόλια.

Προκειμένου να γίνεται καλύτερα αντιληπτή η σημασία της κάθε εικόνας, σε αυτόν τον διαδικτυακό τόπο δημιουργήθηκαν 64 καλλιτεχνικές απεικονίσεις της περιγραφής της. Δεν διεκδικούμε δάφνες υψηλής αισθητικής, αντίθετα σκοπός μας ήταν να είναι όσο το δυνατόν πιο χρηστικό και απλό, ώστε με μια ματιά, το άτομο που ζητάει τη βοήθεια του ι-τσινγκ, να κατανοεί το περιεχόμενό της. Όλες οι απεικονίσεις έχουν την ίδια δομή. Για να καταλάβετε καλύτερα ας πάρουμε πάλι το παράδειγμα του 9ου εξαγράμμου.

Κάθε απεικόνιση χωρίζεται σε δύο επίπεδα το άνω και το κάτω. Στο άνω επίπεδο υπάρχει το όνομα και ο αριθμός του εξαγράμμου με τους κινέζικους χαρακτήρες, την ελληνική του προφορά και την πρωτότυπη απόδοσή της μετάφρασης του Βίλχεμ στα ελληνικά. Ακριβώς κάτω από τον αριθμό βρίσκονται τα δύο τρίγραμμα που σχηματίζουν το εξάγραμμο. Κάθε τρίγραμμο χρησιμοποιεί ως απεικονιστικό υπόβαθρο μια σκηνή από την παραδοσιακή του περιγραφή.

Στο παράδειγμά μας, το άνω τρίγραμμα δείχνει άνεμο που φυσά και το κάτω δείχνει τον ουρανό. Δεξιά από την απεικόνιση του εξάγραμμου υπάρχουν ο χρησμός και η εικόνα, σε ελληνική απόδοση με ρίμα και μέτρο έτσι ώστε να είναι περισσότερο ευκολομνημόνευτα. Μεγάλη σημασία δόθηκε στο να μη χαθεί το ύφος και η ουσία του κομφουκιανικού κειμένου – όσο αυτό ήταν δυνατό βέβαια.

Τέλος στο κάτω επίπεδο της εικόνας, για το συγκεκριμένο εξάγραμμο επιλέχτηκε ένας ελέφαντας που υποκλίνεται μπροστά σε ένα ποντίκι. Μια ξεκάθαρη αναφορά στον τίτλο του χρησμού που είναι «Η δύναμη του ελάχιστου». Επίσης ως υπόβαθρο επιλέχθηκε ένας συννεφιασμένος ουρανός, με σύννεφα που διαλύονται από ελαφρύ αεράκι και μάλιστα την ώρα της δύσης ώστε να καθίσταται σαφής η κατεύθυνση που περιγράφεται στον χρησμό.

• Τα κείμενα Γιάο

Εκτός από τον χρησμό και την εικόνα που περιγράφουν καθένα από τα 64 εξάγραμμα, πολύ σημαντική είναι και η περιγραφή της θέσης της κάθε μια γραμμής. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 6 διαφορετικές περιγραφές για κάθε γραμμή καθενός από τα 64 εξάγραμμα, πράγμα που  ανεβάζει τον αριθμό των κειμένων αυτών σε 6x64=384!!! Τα κείμενα αυτά ονομάζονται «Γιάο» και μας παρέχουν λεπτομερείς συμβουλές σχετικά με την έννοια του εξαγράμμου ή σύντομα συμπεράσματα, όπως: "καμία ευθύνη", "τύψεις", "καλή τύχη", "θα υπάρξει κακό", και ούτω καθεξής. Αυτά τα κείμενα δημιουργήθηκαν από το γιο του βασιλιά Γουέν, τον Δούκα του Τσου.

Σε αυτόν τον διαδικτυακό τόπο ακολουθείται όπως είπαμε η μετάφραση του Ρίτσαρντ Βίλχεμ και για τον λόγο αυτό τόσο οι χρησμοί όσο και οι εικόνες παρατίθενται παράλληλα. Εντούτοις, όπου κρίνεται σκόπιμο υπάρχουν και αποσπάσματα από την απόδοση του Τζέημς Λέγκε, ενός άλλου σπουδαίου μελετητή των κειμένων του ι-τσινγκ, ιδιαίτερα των κειμένων Γιάο.

Εσείς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για όλη αυτή την πολυπλοκότητα του συστήματος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ένα απλό κλικ σε κάθε γραμμή του κύριου εξαγράμμου σας και το κείμενο Γιαο της γραμμής θα εμφανιστεί αυτόματα.

Δείτε τώρα πώς δουλεύει η εφαρμογή και στη συνέχεια ζητήστε την πρόβλεψή σας!

Πλήρες εγχειρίδιο για τη χρήση αυτής της εφαρμογής

Συστήνεται να διαβάσετε μέχρι τέλους αυτές τις οδηγίες

Βήμα 1

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε προκειμένου να ζητήσετε την πρόβλεψή σας, είναι να πατήσετε αυτό το πλήκτρο που βρίσκεται πιο πάνω στο μενου΄.

Στην οθόνη που θα εμφανιστεί δώστε το έτος γέννησής σας, το φύλο σας καθώς και το ερώτημα για το οποίο αναζητάτε βοήθεια.  Η διατύπωση του ερωτήματος είναι υποχρεωτική διότι βοηθά τη συγκέντρωσή σας στο ζήτημα, εάν το διατυπώσετε γραπτώς. Επίσης φροντίστε να είναι διατυπωμένο κόσμια, διαφορετικά η εφαρμογή δεν θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε. Η διατύπωση βοηθά επίσης στην περίπτωση που θα τυπώσετε τα αποτελέσματα, καθώς θα θυμάστε καλύτερα ποια ήταν η ερώτηση όταν τυπώσετε την απάντηση σε χαρτί. Μη φοβάστε, μόλις κλείσετε τη σελίδα, το ερώτημά σας χάνεται στον κυβερνοχώρο!

Όσο πιο λεπτομερής είναι η ερώτηση, τόσο πιο ακριβής θα είναι και η απάντηση. Μια ασαφής ερώτηση θα έχει ως αποτέλεσμα  μια αόριστη απάντηση. Ζητήστε απάντηση μόνο σε σοβαρά ερωτήματα. Μην δοκιμάζετε το I Ching. Εάν δεν το πάρετε σοβαρά, δεν θα λειτουργήσει.

Μην ρωτάτε ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν με ένα ΝΑΙ ή ένα ΌΧΙ, όπως "Πρέπει να σταματήσω τη δουλειά μου ΤΩΡΑ;" ή / και-ερωτήσεις όπως "Θα πρέπει να εγκαταλείψω τη δουλειά μου ΤΩΡΑ, ή θα πρέπει να μείνω;", διότι σε κάθε περίπτωση κάνετε δύο ερωτήσεις σε μία.

Καλύτερα θέστε την ερώτηση ως εξής: "Τι θα συμβεί αν εγκαταλείψω τη δουλειά μου ΤΩΡΑ;".

Βήμα 2

Στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο μεθόδους ρίψης των νομισμάτων.

1. Αυτόματο εικονικό ρίξιμο

2. Παραδοσιακό ρίξιμο με το χέρι

Δεν έχει καμία σημασία αν επιλέξετε το παραδοσιακό ή το αυτόματο ρίξιμο. Εντούτοις, αν επιμένετε να ρίξετε μόνοι σας τα δικά σας πραγματικά μεταλλικά κέρματα, μπορείτε να το κάνετε παίρνοντας τρία νομίσματα του ενός ευρώ, ανακινώντας τα στο χέρι σας και στη συνέχεια ρίχνοντάς τα σε ένα τραπέζι έξι φορές. Κατόπιν συμπληρώστε το αποτέλεσμα του ριξίματός σας κάνοντας κλικ στα νομίσματα της οθόνης. Κάθε κέρμα περιστρέφεται αν κάνετε κλικ πάνω του. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ

Όταν τελειώσετε πατήστε το κουμπί «Λήψη Χρησμού» το οποίο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και για τις δύο μεθόδους.

Το ότι μπορείτε να εισάγετε χειροκίνητα το ρίξιμό σας μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο αν θελήσετε να ξαναδιαβάσετε μια προηγούμενη ανάγνωση. Αν θυμάστε το μοτίβο των γραμμών, μπορείτε να τα συμπληρώσετε αργότερα και να δείτε ξανά την απάντηση.

Βήμα 3

Μόλις γίνει το ρίξιμο των κερμάτων, ισχύουν τα εξής: Η κορώνα (κεφάλι) είναι γιανγκ (φως) και τα γράμματα  είναι γιν (σκοτάδι). Την πρώτη φορά που κάνετε κλικ σε ένα κέρμα, θα εμφανιστεί το γιν (σκοτάδι / γράμματα). Με κάθε περαιτέρω κλικ, θα εναλλάσσεται μεταξύ του γιν (σκοτάδι / γράμματα) και του γιανγκ (φως / κορώνα).

Έτσι, ρίχνοντας τρία νομίσματα ταυτόχρονα, μπορεί να προκύψει ένας από τους παρακάτω τέσσερις συνδυασμούς. Το γιν μετράει για 2 και το γιανγκ για 3.

2 γιάνγκ, 1 γιν (3+3+2) = 8

 καθαρό γιανγκ

2 γιν, 1 γιανγκ (2+2+3) = 7 καθαρό γιν

3 γιν (2+2+2) = 6  γιν που είναι πιθανό να αλλάξει

3 γιανγκ (3+3+3) = 9 γιανγκ που είναι πιθανό να αλλάξει

 

Δηλαδή:

Η διακεκομμένη γραμμή αντιπροσωπεύει το γιν.

Η συμπαγής γραμμή αντιπροσωπεύει το Γιανγκ.

Αν μια γραμμή γιν ή γιανγκ είναι κόκκινη, αυτή η γραμμή μπορεί να μετατραπεί στο  πολικό της αντίθετο κατά τη διάρκεια του διαβάσματος του χρησμού σας.

Μια κόκκινη διακεκομμένη γραμμή αντιπροσωπεύει μια γραμμή γιν που είναι πιθανό να μετατραπεί σε γραμμή γιανγκ.

Μια κόκκινη συμπαγής γραμμή αντιπροσωπεύει μια γραμμή γιανγκ που είναι πιθανό να μετατραπεί σε γραμμή γιν.

Καθώς συμπληρώνετε τα νομίσματα εμφανίζονται τα αντίστοιχα εξάγραμμα της πρόβλεψης. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Παράδειγμα

Ας υποθέσουμε ότι κάναμε το ερώτημα «Τι θα γίνει στην εταιρεία τώρα που ανέλαβε ο Παπαδόπουλος διευθυντής;» Ρίξαμε τρία κέρματα έξι φορές και φέραμε τα εξής αποτελέσματα. Τις τρεις πρώτες φορές βγήκαν δυο κορώνες και μία γράμματα και τις επόμενες τρεις βγήκαν όλο κορώνες. Συμπληρώνουμε τις γραμμές πάντα από κάτω προς τα πάνω

Όπως βλέπουμε οι τρεις «κορώνες» σχηματίζουν τρεις συμπαγείς γραμμές (γιανγκ), ενώ όπου υπάρχει ἐνα «γράμμα» οι γραμμές που σχηματίζονται είναι διακεκομμένες (γιν). Το ότι οι τρεις πάνω γραμμές είναι χρωματιστές, αυτό σημαίνει πως μπορούν να μετατραπούν στο αντίθετό τους. να γίνουν δηλαδή διακεκομμένες.  Όσο πιο πολλές χρωματιστές γραμμές υπάρχουν, τόσο πιο ρευστή είναι η παρούσα κατάσταση όπως περιγράφεται από το αρχικό μας ρίξιμο. Δηλαδή πολύ σύντομα η κατάσταση θα γίνει όπως περιγράφει το εναλλακτικό εξάγραμμο που θα προκύψει αν αλλάξουν οι χρωματιστές γραμμές.

Το εναλλακτικό εξάγραμμο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει στο χρησμό μας είναι το εξής:

Βήμα 4

Τώρα είναι καιρός να προχωρήσετε στην ερμηνεία. Πατώντας το πλήκτρο "Λήψη χρησμού", θα εμφανιστεί μια πολύ λεπτομερής ανάλυση και των δύο εξαγράμμων. Το πρώτο αναφέρεται στην παρούσα κατάσταση και το δεύτερο στο τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Αν ένα εξάγραμμο έχει μόνο μαύρες γραμμές, τότε δεν υπάρχει προοπτική να αλλάξει σύντομα η κατάσταση και αρκεί να διαβάσετε την ερμηνεία μόνο του βασικού εξαγράμμου.

Το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι μια σύντομη περιγραφή των δύο εξαγράμμων, που επιγράφεται "Με μια γρήγορη ματιά".

Επειδή η πληροφορία που αναλύεται σε αυτή την εφαρμογή είναι πάρα πολλή και επειδή καλύπτονται πεδία όπως οι ανθρώπινες σχέσεις, τα εργασιακά, φόβοι και ανασφάλειες, θεωρήσαμε σκόπιμο στην αρχή να δώσουμε μια μικρή περίληψη της ερμηνείας των δύο εξαγράμμων σας.

Στο παράδειγμά μας βλέπουμε ότι στην παρούσα φάση, με το που ανέλαβε ο Παπαδόπουλος, τα πράγματα βάλτωσαν διότι μας προέκυψε το εξάγραμμο 12 με τίτλο "Στασιμότητα και ακινησία". Όμως η κατάσταση πρόκειται να αλλάξει σύντομα διότι το εξάγραμμα που προέκυψε έχει 3 χρωματιστές γραμμές. Κατά συνέπεια η νέα κατάσταση θα περιγράφεται από το εξάγραμμο Νο 2, που έχει τίτλο "Ο αγρός - Υποταγή".

Με άλλα λόγια αυτό που πρέπει να περιμένουμε σύντομα είναι να πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα διότι το νέο αφεντικό θα απαιτήσει "υποταγή"! Βέβαια αυτό είναι μόνο μια ερμηνεία, και στην αναλυτική παρουσίαση παρακάτω θα πάρουμε συμβουλές για το πώς ακριβώς πρέπει να δράσουμε εμείς.

Στη συνέχεια αρχίζει η αναλυτική παρουσίαση. Το σημαντικότερο σε αυτήν είναι μια απεικόνιση που βασίζεται στο "Μεγάλο Βιβλίο των Αλλαγών". Όλες οι εικόνες είναι πρωτότυπες και περιέχουν αφενός μια απεικόνιση του χρησμού και αφ' ετέρου την παρουσίαση του "ποιήματος" και της "εικόνας", όπως παραδόθηκαν στις μέρες μας από την αρχαία κινεζική σοφία.

Υπάρχουν φυσικά δύο εικόνες, η πρώτη αναφέρεται στο βασικό εξάγραμμο και η δεύτερη στο εναλλακτικό. Έτσι με μια ματιά μπορείτε να έχετε μια πλήρη άποψη για το πώς έχει η υφιστάμενη κατάσταση και πώς αναμένεται να μεταβληθούν τα πράγματα (αν μεταβληθούν τελικά).

Στη συνέχεια και για τα δύο εξάγραμμα υπάρχει ανάλυση που αναφέρεται στα εξής θέματα:

 • Εισαγωγή
 • Ο Χρησμός
 • Ερμηνεία του ποιήματος του χρησμού
 • Η εικόνα
 • Σχόλιο εικόνας
 • Ερμηνεία & Έννοια
 • Προσωπικοί στόχοι
 • Έρωτας
 • Καριέρα & Εργασία:
 • Συμπέρασμα

Τα ποιήματα του χρησμού και της εικόνας είναι μετάφραση από τα αγγλικά του αρχαίου βιβλίου και δόθηκε μεγάλη προσοχή να μη χαθεί το αρχικό νόημα, όμως να υπάρχει ομοιοκταταληξία και μέτρο σύμφωνα με την ελληνική μετρική τεχνική. Στην πραγματικότητα, αν διαβάσετε μόνο αυτά μπορείτε να απαντήσετε διαισθητικά στο ερώτημά σας πολύ γρήγορα. Επαναλαμβάνουμε ότι το κείμενο του χρησμού και της εικόνας είναι το σημαντικότερο στην πρόβλεψή σας.

Οι εναλλασσόμενες γραμμές.

Τις περισσότερες φορές που θα ρίξετε τα κέρματα θα σας προκύψουν γραμμές που θα μπορούν να εναλλαχθούν στο πολικό τους αντίθετο. Για κάθε μια από αυτές τις γραμμές υπάρχει ιδιαίτερη σημασία και επεξήγηση. Όταν υπάρχουν περισσότερες από μία γραμμές αλλαγής, υπάρχει ένα πρόβλημα στην ερμηνεία. Δηλαδή αν αυτές οι γραμμές είναι αντιφατικές, ποια πρέπει να επιλέξουμε για ανάλυση;

Σε αυτή την εφαρμογή επιλέξαμε να εφαρμόσουμε ένα σύνολο κανόνων ώστε να καθορίσουμε τη επικρατούσα εναλλασσόμενη γραμμή  ως απάντηση στην ερώτησή σας. Η γραμμή αυτή είναι επιλεγμένη αρχικά, αλλά μπορείτε να διαβάσετε την ερμηνεία και των άλλων γραμμών κάνοντας κλικ πάνω τους.

Αν και αυτό το σύνολο κανόνων είναι αρχαίο και διαδεδομένο, είναι μόνο μία από τις πολλές μεθόδους που υπάρχουν ώστε να γίνει χειρισμός αυτού του λεπτού ζητήματος. Σκεφθείτε ότι όλα αυτά είναι μια γενική κατευθυντήρια πρόταση, η οποία δεν είναι καθόλου επιτακτική.

Αυτοί είναι οι κανόνες που ισχύουν για τους επτά πιθανούς αριθμούς εναλλασσόμενων γραμμών:

 1. Δεν υπάρχουν γραμμές αλλαγής. Διαβάστε μόνο την πρόβλεψη του αρχικού εξαγράμμου
 2. Υπάρχει μία αλλαγή γραμμής. Συμβουλευτείτε την.
 3. Υπάρχουν δύο γραμμές αλλαγής.
  1. Εάν και οι δύο γραμμές είναι Έξι (γιν) ή Εννέα (Γιανγκ), ισχύει η Άνω Γραμμή.
  2. Αν η μία είναι Έξι και η άλλη εννέα κυριαρχεί το Έξι.
 4. Υπάρχουν τρεις γραμμές που μπορούν να αλλάξουν. Μετράει η μεσαία.
 5. Υπάρχουν τέσσερις γραμμές αλλαγής. Διαβάστε την ανώτερη γραμμή που δεν αλλάζει.
 6. Υπάρχουν πέντε γραμμές αλλαγής. Διαβάστε τη μοναδική γραμμή που δεν αλλάζει.
 7. Όλες οι γραμμές μπορούν να αλλάξουν. Στην περίπτωση αυτή Ισχύει μόνο το μετασχηματισμένο εξάγραμμο. Με δύο εξαιρέσεις: Εάν όλες οι γραμμές είναι Έξι ή όλες οι γραμμές είναι Εννέα, διαβάστε τόσο το αρχικό όσο και το μετασχηματισμένο εξάγωνο.

Δεν χρειάζεται να μπερδευτείτε με όλα αυτά. Για την διευκόλυνση σας, η σημαντικότερη γραμμή έχει χρωματιστεί με πράσινο χρώμα.

Στο παράδειγμά μας υπάρχουν 3 γραμμές, (αυτές που επισημαίνονται με χρώμα) οι οποίες μπορούν να αλλάξουν στο "πολικό αντίθετό" τους. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση στο μέλλον μπορεί αλλάξει αρκετά εύκολα και να διαμορφωθεί ανάλογα με τις συνθήκες που περιγράφονται στο εναλλακτικό εξάγραμμο. Σύμφωνα με τους κανόνες (νο 4 παραπάνω) η σημαντικότερη είναι η μεσαία.  Εντούτοις, εάν κάνετε κλικ σε κάθε μια χρωματιστή γραμμή, μπορείτε να διαπιστώσετε ποιο άλλο εξάγραμμο θα σχηματιζόταν, εάν αλλάζατε μόνο αυτή. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε κλικ σε όλες τις γραμμές, ώστε να μπορέσετε να δείτε από ποιες συνθήκες απαρτίζεται η πραγματικότητα.

Με πράσινο χρώμα, επισημαίνεται η σημαντικότερη γραμμή που χαρακτηρίζει την τρέχουσα κατάσταση.

Μετά την ανάγνωση αυτών των οδηγιών, μπορείτε να ζητήσετε τον χρησμό σας. Να έχετε υπόψη πως αυτή η εφαρμογή είναι για διασκέδαση. Η πραγματική δύναμη βρίσκεται μέσα σας και όλες οι επιλογές της ζωής μας γίνονται μετά από ώριμη σκέψη και συζητώντας με τους κοντινούς μας ανθρώπους.

Κλικ εδώ για την πρόβλεψη.

Οδηγίες:

Για να αποκαλύψεις τι κρύβει το μέλλον χρησιμοποιώντας το σύστημα ενδοσκόπισης Ι-Τσιγκ:

α) Δώσε το έτος γέννησής και το φύλο σου,
β) Γράψε το ερώτημά σου,
γ) Ρίξε τα κέρματα και
δ) Πάτησε "Λήψη χρησμού".

Δες αναλυτικές οδηγίες εδώ


Το ερώτημα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και διατυπωμένο κόσμια. Οι βωμολοχίες δεν επιτρέπονται.

6
5
4
3
2
1

Το κλικ σε κάθε κέρμα, αλλάζει την κατάστασή του (κορώνα/γράμματα). Χρησιμοποίησε αυτή την λειτουργία αν θέλεις να ρίξεις τα κέρματα στο σπίτι και στη συνέχεια να μεταφέρεις τα δεδομένα εδώ.

ΤΑ ΕΞΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ

ΒΑΣΙΚΟ ΕΞΑΓΡΑΜΜΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΕΞΑΓΡΑΜΜΟ
   Διαδώστε το!

Pin it