Συγκεκριμένα ναρκωτικά και τα αποτελέσματά τους

Βιβλιογραφική αναφορά σε αυτή τη σελίδα:
2005

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ

Εισαγωγή

Μερικές ενδείξεις ότι το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιεί ναρκωτικά

10 ερωτήσεις γονιών σχετικά με τα ναρκωτικά

Συγκεκριμένα ναρκωτικά και τα αποτελέσματά τους

Τι θα 'πρεπε να ξέρουν οι γονείς

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Παίρνοντας μέρος στο πρόβλημα

Δημιουργία μιας οικογενειακής πολιτικής για το Αλκοόλ και τα ναρκωτικά

Η ορολογία των χρηστών

Ουσίες: Μύθοι και πραγματικότητα

Πηγές και διασυνδέσεις

 

Με τον όρο "ναρκωτικά" -που χρησιμοποιώ κι εγώ σ' αυτές τις σελίδες- συνηθίσαμε στην Ελλάδα να αναφερόμαστε σ' αυτό που οι αγγλόφωνοι αποκαλούν "illegal drugs" δηλαδή "παράνομες φαρμακευτικές ουσίες".

Στην πραγματικότητα όμως αυτό είναι λάθος.

Η λέξη "ναρκωτικά" θα έπρεπε να αναφέρεται σ' ένα μόνο είδος φαρμακευτικών ουσιών από αυτές που καταγράφονται παρακάτω, και έχουν κάποιες συγκεκριμένες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Με αυτά υπ' όψιν, λοιπόν, μπορείτε να κατανοήσετε την κατηγοριοποίηση των διάφορων παράνομων ή νόμιμων φαρμακευτικών ουσιών που επηρεάζουν την διανοητική και σωματική λειτουργία κατά διαφορετικό και συγκεκριμένο κάθε φορά τρόπο.

Στη συνέχεια του παρόντος κειμένου επίσης αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις εκτός από την επιστημονική και η κοινή ονομασία των διάφορων "ναρκωτικών". Λόγω όμως της έλλειψης προσωπικής εμπειρίας και γνώσεων μπορεί η μετάφραση στα ελληνικά να είναι αποτυχημένη ή παραπλανητική. Παρακαλώ αν κάτι τέτοιο πέσει στην αντίληψή σας να με ειδοποιήσετε για να το διορθώσω.

Για να αντιμετωπιστεί πάντως αυτή η πιθανότητα ζήτησα από κάποιον φίλο που τυχαίνει να γνωρίζει σχετικά, να μου πει ποια είναι η τρέχουσα ορολογία στους χώρους των χρηστών. Πρόκειται για κάποια ενδιαφέροντα και άκρως διαφωτιστικά πράγματα τα οποία μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Διον.Κ.Παρούτσας, Email:parouden@hotmail.com

Αλκοόλ

Η κατανάλωση οινοπνεύματος προκαλεί έναν αριθμό αλλαγών στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Ακόμα και μικρές δόσεις επηρεάζουν σημαντικά την κρίση και τον συντονισμό των κινήσεων που απαιτούνται για την ασφαλή οδήγηση αυτοκινήτου. Μικρές έως μέτριες δόσεις, μπορεί να αυξήσουν τις περιπτώσεις εμφάνισης διάφορων επιθετικών ενεργειών, όπως είναι η κακοποίηση της συζύγου ή των παιδιών. Μέτριες μέχρι υψηλές δόσεις αλκοόλ προκαλούν αξιοσημείωτη εξασθένιση στις ανώτερες νοητικές λειτουργίες, αλλάζοντας δραματικά την ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης. Πολύ υψηλές δόσεις προξενούν κατάπτωση του αναπνευστικού και θάνατο.

Η συνεχής χρήση οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση. Μια απότομη διακοπή της λήψης αλκοόλ, είναι πιθανόν να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, όπως είναι το έντονο άγχος, το τρέμουλο, οι παραισθήσεις και οι σπασμοί. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με φτωχή διατροφή, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη ζωτικών οργάνων όπως είναι ο εγκέφαλος και το συκώτι.

Επιπροσθέτως, οι μητέρες οι οποίες πίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να γεννήσουν παιδιά με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Αυτά τα βρέφη υποφέρουν από νοητική υστέρηση και άλλες αμετάκλητες φυσιολογικές δυσμορφίες. Εκτός αυτών, η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα παιδιά αλκοολικών γονιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν αλκοολικά σε σχέση με τα άλλα παιδιά.

Καπνός

Το κάπνισμα είναι εκείνο το αίτιο πρόκλησης θανάτων στην κοινωνία μας που θα μπορούσε να αποφευχθεί περισσότερο απ'  όλα τα άλλα. Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακά νοσήματα απ' ότι οι μη καπνιστές. Περίπου 170.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αμερική από καρδιολογικές ασθένειες του στεφανιαίου συστήματος που σχετίζονται με το κάπνισμα  

Οι καπνιστές προσβάλλονται επίσης από υψηλούς ρυθμούς καρκίνων του πνεύμονα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της κύστεως, και των νεφρών. Περίπου το 30% των θανάτων από καρκίνο αποδίδονται στο κάπνισμα. Ακόμα και οι χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων όπως είναι το εμφύσημα και η χρόνια βροχγίτις, είναι 10 φορές πιθανότερο να συμβούν σε καπνιστές παρά σε μη καπνίζοντες.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζει επίσης σοβαρούς κινδύνους. Μια έγκυος καπνίστρια έχει περισσότερες πιθανότητες  να εμφανίσει εκούσια αποβολή, πρόωρη γέννηση, χαμηλό βάρος του παιδιού, καθώς και εμβρυϊκό ή βρεφικό θάνατο.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4.000 χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι επιβεβαιωμένα καρκινογόνες. Η πιο επικίνδυνη ουσία όμως στο κάπνισμα είναι η νικοτίνη. Η Νικοτίνη είναι η ουσία που ενισχύει και ενδυναμώνει την θέληση για κάπνισμα. Εξαιτίας του ότι είναι έντονα εθιστική, οι εθισμένοι δεν μπορούν να κόψουν το τσιγάρο. Σε ένα δείγμα 1000 καπνιστών, λιγότεροι από το 20% κατάφεραν να το κόψουν με την πρώτη.

Κάνναβις

Όλες οι μορφές της καννάβεως έχουν αρνητικές φυσιολογικές και νοητικές επιδράσεις. Μερικά από τα συνήθως παρατηρούμενα αποτελέσματα είναι η η ουσιαστική αύξηση του καρδιακού ρυθμού, τα κοκκινισμένα μάτια, το στεγνό στόμα και ο λαιμός και η αύξηση της όρεξης.

Η χρήση της κάνναβης μπορεί να εξασθενίσει ή να μειώσει την βραχυπρόθεσμη μνήμη και την ικανότητα κατανόησης, να αλλάξει την αίσθηση του χρόνου και να μειώσει την ικανότητα να εκτελούμε ενέργειες που απαιτούν συγκέντρωση και συντονισμό, όπως είναι η οδήγηση ενός αυτοκινήτου. Τα κίνητρα και οι γνωστικές λειτουργίες μπορεί να μεταβληθούν, κάνοντας έτσι δύσκολη την πρόσκτηση νέων πληροφοριών. Η μαριχουάνα μπορεί επίσης να δημιουργήσει παράνοια και ψύχωση.

Εξαιτίας του ότι οι χρήστες συνήθως εισπνέουν τον αφιλτράριστο καπνό βαθιά και τον κρατούν στα πνευμόνια τους όσο το δυνατόν περισσότερο, η μαριχουάνα βλάπτει τα πνευμόνια και το πνευμονικό σύστημα. Ο καπνός της μαριχουάνας περιέχει περισσότερους καρκινογενείς παράγοντες απ' ότι ο καπνός του τσιγάρου. Οι μακροχρόνιοι χρήστες κάνναβης  μπορεί να αναπτύξουν ψυχολογική εξάρτηση και να απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα της ουσίας για να προκληθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

Τύπος

Πώς αποκαλείται;

Με τι μοιάζει;

Πώς χρησιμοποιείται;

Μαριχουάνα

 Χόρτο, Τσιγαριλίκι, Δόση,  Μαίρη Τζέην, Σινσεμίλα

Σαν ξεραμένος μαϊντανός, με κοτσάνια και σπόρους, τυλιγμένο σε τσιγάρο

Καπνίζεται ή τρώγεται

Τετραϋδρο -κανναβινόλη

THC

Μαλακές ζελατινώδεις κάψουλες

Παίρνεται από το στόμα

Χασίς

Φούντα, χόρτο, τσιγάρο

Καφέ ή μαύρες πλάκες ή μπαλίτσες

Καπνίζεται ή τρώγεται

Χασισέλαιο

χασισέλαιο

Συμπυκνωμένο παχύρρευστο υγρό που ποικίλλει στο χρώμα από διαυγές μέχρι μαύρο

Καπνίζεται ανακατεμένο με καπνό.

Τα άμεσα αρνητικά αποτελέσματα των εισπνεομένων είναι ναυτία, φτάρνισμα, βήχας, ρινορραγίες, κόπωση, έλλειψη συντονισμού και απώλεια όρεξης. Τα διάφορα διαλύματα και τα σπρέι του αεροζόλ επίσης μειώνουν τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό και εξασθενίζουν την κρίση. Τα νιτρικά άλατα αμυλίου και βουτυλίου προκαλούν έντονους παλμούς, πονοκεφάλους και ακούσια απέκκριση ούρων και κοπράνων. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ηπατίτιδα ή εγκεφαλική βλάβη.

Η βαθιά εισπνοή ατμών ή η χρήση μεγάλων ποσοτήτων σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό, την βίαιη συμπεριφορά, την αναισθησία, ή τον θάνατο. Οι υψηλές συγκεντρώσεις εισπνεόμενων μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία ρίχνοντας τις τιμές του οξυγόνου των πνευμόνων ή καταθλίβοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα μέχρι σημείου διακοπής της αναπνοής.

Οι μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, κόπωση, ανισορροπία ηλεκτρολυτών, και μυϊκή κόπωση. Η επαναλαμβανόμενη εισπνοή ατμών υψηλής περιεκτικότητας μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο νευρικό σύστημα.

Τύπος

Πώς αποκαλείται;

Με τι μοιάζει;

Πώς χρησιμοποιείται;

Οξείδιο του Αζώτου

Αέριο του Γέλιου ή Whippets

Μικροί μεταλλικοί κύλινδροι των 8   γραμμαρίων που πουλιούνται με ένα προωθητικό σε μπαλονάκι ή σωλήνα για τις διάφορες κρέμες μέσα σε δοχεία με σπρέι αεροζόλ

Εισπνέεται

Νιτρικό Αμύλιο

Poppers ή Snappers

Διαυγές κιτρινωπό υγρό σε αμπούλες

Εισπνέεται

Νιτρικό Βουτύλιο

Rush, Bolt, Bullet, Locker Room, και Climax

Σε μικρά μπουκαλάκια

Εισπνέεται

Χλωροϋδρο γονάνθρακες

Σπρέι αεροζόλ ή καθαριστικά υγρά

Μεταλλικά δοχεία αεροζόλ με μπογιά

Εισπνέεται

Υδρογονάνθρακες

Διαλύτες

Μεταλλικά δοχεία με προωθητικά αέρια, βενζίνη, κόλλα, διαλυτικό μπογιάς

Εισπνέεται

Κοκαΐνη

Η κοκαΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα άμεσα αποτελέσματά της, περιλαμβάνουν διασταλμένες κόρες και υψηλές τιμές στην πίεση του αίματος, τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό καθώς και τη θερμοκρασία του σώματος.

Η περιστασιακή χρήση μπορεί να προκαλέσει μπούκωμα στη μύτη ή καταρροή, ενώ η χρόνια χρήση μπορεί να  πληγιάσει τον βλεννογόνο υμένα της μύτης. Η χρήση κοκαΐνης με ενέσεις  μπορεί να αποβεί επικίνδυνη διότι αν ο εξοπλισμός είναι μολυσμένος υπάρχει κίνδυνος για Έιτζ, ηπατίτιδα και άλλες μολυσματικές ασθένειες. Η προετοιμασία της κοκαΐνης η οποία εμπλέκει τη χρήση πτητικών διαλυτών, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το θάνατο ή τον τραυματισμό από πυρκαγιά ή έκρηξη.

Το κρακ και η καθαρή κοκαΐνη είναι εξαιρετικά εθιστικά και τα αποτελέσματά τους γίνονται αισθητά σε 10 δευτερόλεπτα. Τα φυσιολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν διασταλμένες κόρες, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, υψηλή πίεση, αϋπνία, απώλεια όρεξης, απτικές παραισθήσεις, παράνοια και αιφνιδιαστική προσβολή.

Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να προκαλέσει θάνατο από καρδιακή προσβολή ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Τύπος

Πώς αποκαλείται;

Με τι μοιάζει;

Πώς χρησιμοποιείται;

Κοκαΐνη

Coke, Snow, Nose Candy, Flake, Blow, Big C, Lady, White, and Snowbirds

Άσπρη κρυσταλλική σκόνη

Με την εισπνοή ή με ένεση

Κρακ

Crack, rock, freebase

Άσπρες προς το μπρούτζινο μπαλίτσες ή κρυσταλλάκια που μοιάζουν με σαπούνι.

Καπνίζεται

Άλλα Διεγερτικά

Τα διεγερτικά μπορεί να προκαλέσουν αυξημένους καρδιακούς και αναπνευστικού ρυθμούς, υψηλή πίεση, διασταλμένα μάτια και μειωμένη όρεξη. Επιπροσθέτως, οι χρήστες μπορεί να νιώσουν εφίδρωση, πονοκέφαλο, θολή όραση, ζαλάδα, αϋπνία, και άγχος.

Σε εξαιρετικά μεγάλες δόσεις μπορεί να παρουσιαστεί ραγδαίος ή ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, τρεμούλες, απώλεια συντονισμού, ακόμα και φυσιολογική κατάρρευση. Μια ένεση αμφεταμίνης δημιουργεί ξαφνική άνοδο στην πίεση του αίματος που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εγκεφαλικό επεισόδιο, πολύ υψηλό πυρετό ή καρδιακή ανεπάρκεια.  

Επιπρόσθετα με αυτά τα φυσιολογικά αποτελέσματα οι χρήστες αναφέρουν ότι αισθάνονται ανήσυχοι, αγχωμένοι και καταθλιπτικοί.

Οι υψηλότερες δόσεις εντείνουν τα αποτελέσματα. Κάποια άτομα που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες αμφεταμινών για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να αναπτύξουν "αμφεταμινική ψύχωση" που περιλαμβάνει παραισθήσεις, αυταπάτες και παράνοια. Αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται συνήθως μετά την διακοπή της χρήσης της ουσίας.

Τύπος

Πώς αποκαλείται;

Με τι μοιάζει;

Πώς χρησιμοποιείται;

Αμφεταμίνες

Speed, Uppers, Ups, Black beauties, Pep pills, Copilots, Bumblebees, Hearts, Benzedrine, Dexedrine, Footballs, and Biphetamine

Κάψουλες, χαπάκια, ταμπλέτες

Από το στόμα, με ένεση, από τη μύτη

Μεταμφεταμίνες

Crank, Crystal meth, Crystal methadrine, and Speed

Λευκή σκόνη, χαπάκια, στερεό που μοιάζει με κομμάτι παραφίνης

Από το στόμα, με ένεση, από τη μύτη

Επιπρόσθετα Διεγερτικά

Ritalin, Cylert, Preludin, Didrex, Pre-State, Voranil, Sandrex, and Plegine

χάπια ή κάψουλες

Από το στόμα, με ένεση,

Αντικαταθλιπτικά.

Τα αποτελέσματα των αντικαταθλιπτικών σε πολλές περιπτώσεις είναι όμοια με εκείνα του αλκοόλ. Σε μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ηρεμία και χαλάρωση των μυών, αλλά σε μεγάλες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν τραύλισμα, αστάθεια και αλλοίωση της αντιληπτικότητας.

Πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικές δυσκολίες, κώμα ακόμα και θάνατο. Ο συνδυασμός αντικαταθλιπτικών και αλκοόλ πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις των ουσιών, αυξάνοντας τους κινδύνους.

Η τακτική χρήση αντικαταθλιπτικών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τόσο την φυσιολογική όσο και την ψυχολογική εξάρτηση. Αν κάποιος σταματήσει να παίρνει μεγάλες δόσεις απότομα, μπορεί να παρουσιάσει στερητικό σύνδρομο με εκδηλώσεις άγχους, αϋπνία, τρεμούλας, παραληρήματος, σπασμών και μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο.

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που κάνουν κατάχρηση αντικαταθλιπτικών, μπορεί επίσης να είναι  εξαρτημένα από τα ναρκωτικά και να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης αμέσως μετά τη γέννησή τους. Μπορεί ακόμα να εμφανιστούν προβλήματα συμπεριφοράς καθώς και επιπλοκές στον τοκετό.

Τύπος

Πώς αποκαλείται;

Με τι μοιάζει;

Πώς χρησιμοποιείται;

Βαρβιτουρικά

Downers, Barbs, Blue Devils, Red Devils, Yellow Jacket, Yellows, Nembutal, Tuinals, Seconal, and Amytal

Κόκκινες-Κίτρινες-Μπλέ ή Κίτρινες - Μπλε κάψουλες

Από το στόμα

Methaqualone

Qualudes, Ludes, Sopors

Ταμπλέτες

Από το στόμα

Αγχολυτικά

Valium, Librium, Miltown, Serax, Equanil, Miltown, and Tranxene

Ταμπλέτες ή κάψουλες

Από το στόμα

Παραισθησιογόνα

Η Φαινσικλιδίνη  (PCP) διακόπτει τις λειτουργίες του νεοφλοιού, του τμήματος εκείνου του εγκεφάλου που ελέγχει τη νόηση και κρατά υπό έλεγχο τα ένστικτα.

Λόγω του ότι η ουσία μπλοκάρει τους υποδοχείς του πόνου, διάφορα βίαια επεισόδια μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα διάφορους αυτοτραυματισμούς. Ο χρόνος και οι κινήσεις του σώματος επιβραδύνονται. Ο μυϊκός συντονισμός επιδεινώνεται και οι αισθήσεις αμβλύνονται. Η ομιλία διαταράσσεται καιχάνει τον ειρμό της.

Στα τελικά στάδια χρόνιας χρήσης, οι χρήστες συχνά εκδηλώνουν παρανοϊκή και βίαιη συμπεριφορά και βιώνουν παραισθήσεις. Οι μεγάλες δόσεις μπορεί να δημιουργήσουν σπασμούς και κώμα καθώς και καρδιακή ή πνευμονική δυσλειτουργία.

Το λυσεργικό οξύ (LSD), η μεσκαλίνη και η ψιλοκιβίνη (psilocybin) προκαλούν παραισθήσεις και αυταπάτες.

Τα φυσιολογικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διασταλμένες κόρες, άνοδο της θερμοκρασίας, αυξηση του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης, απώλεια της όρεξης, αϋπνία, και τρεμούλες. Ο χρήστης μπορεί να βιώσει πανικό, σύγχυση, καχυποψία, άγχος και απώλεια ελέγχου.

Τύπος

Πώς αποκαλείται;

Με τι μοιάζει;

Πώς χρησιμοποιείται;

Φαινσικλιδίνη 

PCP, Hog, Αγγελόσκονη,Το πλοίο της αγάπης, Lovely, Φονιάς αγριόχορτο

Υγρό, άσπρη κρυσταλλική σκόνη, χάπια, κάψουλες 

Παίρνεται από το στόμα, γίνεται ένεση, καπνίζεται (ψεκάζεται πάνω σε τσιγαριλίκι ή σε τσιγάρο)

Λυσεργικό οξύ διθυλαμιδίνη

LSD, Acid, Microdot, Άσπρη αστραπή, Γαλάζιος Ουρανός και ζαχαρωτό

Χρωματιστές ταμπλέτες,  στυπόχαρτο, διαυγές υγρό, λεπτά τετραγωνάκια ζελατίνης

Παίρνεται από το στόμα, γλείφεται στο χαρτί, η ζελατίνη και το υγρό μπορεί να τοποθετηθεί στα μάτια.

Μεσκαλίνη Mescaline and Peyote

Mesc, Buttons, and Cactus

Σκληροί καφέ δίσκοι, ταμπλέτες, κάψουλες

Οι δίσκοι μασιούνται καταπίνοντα ή καπνίζονται ενώ οι ταμπλέτες παίρνονται από το στόμα

Psilocybin

Μαγικά μανιτάρια

Φρέσκα ή αποξηραμένα μαντιάρια

Μασιέται ή καταπίνεται

Ναρκωτικά (βλέπε και αρχή σελίδας)

Τα ναρκωτικά αρχικά παράγουν ένα αίσθημα ευφορίας που συχνά ακολουθείται από κατάπτωση, ναυτία και εμετούς. Οι χρήστες μπορεί επίσης να έχουν συσταλμένες κόρες, υγρά μάτια και φαγούρα.

Υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει αργή και ρηχή αναπνοή, ιδρωμένη επιδερμίδα, σπασμούς, κώμα και πιθανό θάνατο.

Η ανοχή στα ναρκωτικά αναπτύσσεται ραγδαία και είναι πολύ πιθανόν να προκύψει εξάρτηση. Η χρήση μολυσμένων συριγγών μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ασθενειών όπως το Έιτζ, η ενδοκαρδίτιδα και η ηπατίτιδα.

Ο εθισμός στις εγκύους μπορεί να προκαλέσει τη γέννηση πρόωρων, θνησιγενών, ή και εθισμένων βρεφών τα οποία εκδηλώνουν στερητικά συμπτώματα.

Τύπος

Πώς αποκαλείται;

Με τι μοιάζει;

Πώς χρησιμοποιείται;

Ηρωίνη

Smack, Horse, Mud, Brown sugar, Junk, Black tar, and Big H

Άσπρη προς το σκούρο καφέ σκόνη ή πισσοειδής ουσία

Με ενέσεις, καπνίζεται ή εισπνέεται.

Κωδεΐνη

Empirin compound with codeine, Tylenol with codeine, Codeine in cough medicine

Σκούρο υγρό που ποικίλλει ως προς την πυκνότητα, κάψουλες, ταμπλέτες

Από το στόμα ή με ενέσεις

Μορφίνη

Pectoral syrup

Λευκοί κρύσταλλοι, υποδόριες ταμπλέτες ή ενέσιμα διαλύματα

Με ενέσεις, καπνίζεται ή εισπνέεται.

'Οπιο

Paregoric, Dover's Powder, Parepectolin

Σκούρα καφέ κομμάτια, σκόνη

Καπνίζεται, τρώγεται ή με ενέσεις.

Μεπερδίνη

Pethidine, Demerol, Mepergan

Λευκή πούδρα, διαλύματα, ταμπλέτες

Από το στόμα ή με ενέσεις

Άλλα Ναρκωτικά

Percocet, Percodan, Tussionex, Fentanyl, Darvon, Talwin, and Lomotil

Ταμπλέτες ή κάψουλες

Από το στόμα ή με ενέσεις

Τεχνητά υποκατάστατα

Ο καθορισμός μιας ουσίας ως παράνομης γίνεται με βάση το χημικό της τύπο. Για να παρακάμψουν αυτούς τους νομικούς περιορισμούς, οι χημικοί του υποκόσμου αλλάζουν την μοριακή δομή ορισμένων παράνομων ουσιών με σκοπό να κατασκευάσουν χημικά ανάλογα που είναι γνωστά ως τεχνητά υποκατάστατα. Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι μερικές εκατοντάδες φορές ισχυρότερες από εκείνες τις οποίες σχεδιάστηκαν να μιμηθούν.

Τα χημικά ανάλογα των ναρκωτικών προκαλούν συμπτώματα όπως εκείνα που συναντώνται σε όσους πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον: ανεξέλεγκτη τρεμούλα, σιελόρροια, ασθενής ομιλία, παράλυση και μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες. Τα χημικά ανάλογα των αμφεταμινών και των μεταμφιταμινών προκαλούν ναυτία, θόλωση της όρασης, ρίγη ή εφίδρωση, και λιποθυμίες. Οι ψυχολογικές παρενέργειες περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη και παράνοια.

Ακόμα και μία μόνο δόση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες. Τα χημικά ανάλογα της φαινσικλιδίνης προκαλούν αυταπάτες, παραισθήσεις και εξασθενημένη αντιληπτικότητα.

Τύπος

Πώς αποκαλείται;

Με τι μοιάζει;

Πώς χρησιμοποιείται;

Ανάλογο της Φεντανυλίνης (Ναρκωτικό)

Συνθετική Ηρωίνη, Λευκή Κίνα

Λευκή σκόνη

Εισπνέεται ή με ένεση

Ανάλογο της Μεπεριδίνης (Ναρκωτικό)

MPTP (Νέα  ηρωίνη), MPPP, συνθετική ηρωίνη

Λευκή σκόνη

Εισπνέεται ή με ένεση

Ανάλογο των Αμφεταμινών και των μεταμφινών (Παραισθησιογόνα)

MDMA (Ecstasy, XTC, Adam, Essence), MDM, STP, PMA, 2, 5-DMA, TMA, DOM, DOB, EVE

Λευκή σκόνη ταμπλέτες ή κάψουλες

Εισπνέεται ή με ένεση ή από το στόμα

Ανάλογο της Φαινσυκλιδίνης (PCP)

PCPy, PCE

Λευκή σκόνη

Εισπνέεται ή με ένεση ή από το στόμα

Στεροειδή αναβολικά

Τα στεροειδή αναβολικά είναι μια ομάδα ισχυρών συνθέτων τα οποία έχουν στενή σχέση με την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη. Τα στεροειδή αναπτύχτηκαν κυρίως τη δεκαετία του 1930, αλλά σήμερα πολύ σπάνια συνταγογραφούνται από τους γιατρούς. Οι νόμιμοι χρήστες περιορίζονται σε ασθενείς που πάσχουν από ορισμένες μορφές αναιμίας, βαριά εγκαύματα και μερικούς τύπους καρκίνου του μαστού.

Αν ληφθούν σε συνδυασμό με κάποιο πρόγραμμα μυϊκής ενίσχυσης μέσω άσκησης και δίαιτας, τα στεροειδή μπορεί να συνεισφέρουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και της μυϊκής δύναμης.

Οι χρήστες στεροειδών υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε περισσότερες από 70 παρενέργειες που ξεκινούν από την ακμή και φτάνουν μέχρι τον καρκίνο του ήπατος, ενώ περιλαμβάνουν όχι μόνο φυσιολογικές αλλά και ψυχολογικές αντιδράσεις. Το συκώτι και  το καρδιαγγειακό σύστημα επηρεάζονται περισσότερο από την χρήση στεροειδών.

Στους άντρες, η χρήση μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των όρχεων, στειρότητα, και ανικανότητα. Στις γυναίκες μπορεί να παρουσιαστούν μη αναστρέψιμα αντρικά χαρακτηριστικά καθώς και μείωση του στήθους και στειρότητα.

Οι ψυχολογικές επιδράσεις και στα δύο φύλα περιλαμβάνουν πολύ επιθετική συμπεριφορά γνωστή και ως "κακή αγριάδα" και κατάθλιψη. Ενώ μερικές παρενέργειες εμφανίζονται γρήγορα, άλλες, όπως είναι οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά μπορεί να εμφανιστούν πολλά χρόνια αργότερα.

Τα σημάδια για τη χρήση στεροειδών είναι η γρήγορη αύξηση του βάρους και η ανάπτυξη των μυών (όταν χρησιμοποιούνται σε κάποιο προπονητικό πρόγραμμα.). Επίσης η αύξηση της επιθετικότητας και τςη μαχητικότητας, το πείσμα, πορφυρές ή κόκκινες κηλίδες στο δέρμα, ίδρωμα στις πατούσες και τα κάτω άκρα, τρεμούλα, ανεξήγητη σκουρότητα του δέρματος και επίμονη στοματική δυσοσμία. 

 

Βιβλιογραφική αναφορά σε αυτή τη σελίδα:

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤ

Αυτό το σάιτ χρησιμοποιεί Κώδικα Καταγραφής (ΚωΚ ή cookies) κυρίως για την προβολή διαφημίσεων από την Google - Μάθετε περισσότερα...