Ναρκωτικά: Πρόληψη - Αντιμετώπιση - Μύθοι

Βιβλιογραφική αναφορά σε αυτή τη σελίδα:
2005

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ

Εισαγωγή

Μερικές ενδείξεις ότι το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιεί ναρκωτικά

10 ερωτήσεις γονιών σχετικά με τα ναρκωτικά

Συγκεκριμένα ναρκωτικά και τα αποτελέσματά τους

Τι θα 'πρεπε να ξέρουν οι γονείς

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Παίρνοντας μέρος στο πρόβλημα

Δημιουργία μιας οικογενειακής πολιτικής για το Αλκοόλ και τα ναρκωτικά

Η ορολογία των χρηστών

Ουσίες: Μύθοι και πραγματικότητα

Πηγές και διασυνδέσεις

 

Πρέπει να ξέρετε πως αν τα παιδιά σας αποφασίσουν να πειραματιστούν με κάποια παράνομη φαρμακευτική ουσία, τελικά δεν θα δυσκολευτούν να βρουν κάποιον που θα  τους την προμηθεύσει, άσχετα με το μέρος στο οποίο ζείτε. Αυτή είναι η σκληρή μα και συχνά αληθινή πραγματικότητα που εγείρει ερωτήματα του τύπου:

Πώς να κρατήσω τα παιδιά μου μακριά από τα ναρκωτικά;

Σε ποια ηλικία τα παιδιά εκτίθενται στα ναρκωτικά;

Πώς να καταλάβω αν το παιδί μου παίρνει ναρκωτικά;

Γιατί το παιδί μου θα πειραματιζόταν με τα ναρκωτικά;

Ποια είναι τα τελευταία νέα από το μέτωπο των ναρκωτικών;

Στις παρακάτω γραμμές μπορείτε να βρείτε κάποιες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν σαν γονιό να δώσετε τις δικές σας απαντήσεις τόσο  σ' αυτές όσο και σε όποιες άλλες ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με τη χρήση παράνομων ουσιών, καπνού ή αλκοόλ στην εφηβική και προεφηβική ηλικία.

Χαλαλίστε λίγο από το χρόνο σας και διαβάστε τα διασυνδεδεμένα άρθρα . Και αν γνωρίζετε αγγλικά, μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά στης Πηγές και διασυνδέσεις που προτείνονται.

Η πρόληψη του Προβλήματος

Αρχίστε να μιλάτε στα παιδιά σας από μικρή ηλικία, σχετικά με ζητήματα που άπτονται του προβλήματος των ναρκωτικών. Δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και ανακαλύψτε μαζί τους τι ξέρουν ήδη για τα ναρκωτικά (ίσως εκπλαγείτε). Η έγκαιρη "εγκατάσταση" επικοινωνίας με το παιδί, κάνει πολύ ευκολότερη την ενασχόληση με προβλήματα ναρκωτικών που μπορεί να προκύψουν αργότερα.

Μια μέθοδος που ακολουθείται από πολλούς γονείς είναι να εδραιώσουν ένα σύστημα "Οικογενειακής Πολιτικής" σε σχέση με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Η "πολιτική" αυτή περιλαμβάνει ενημέρωση για τα ναρκωτικά, μια δήλωση "προσδοκιών" , μια λίστα από προκαθορισμένους περιορισμούς αν δεν ακολουθηθεί η συμφωνία και υπάρξει κάποια πιθανή επαφή με τα ναρκωτικά. Η απειλή του κινδύνου του να υποστούν ένα ξαφνικό "τεστ" ναρκωτικών, είναι ένας κίνδυνος που τα περισσότερα παιδιά, τον κατανοούν. Δίνει στα παιδιά σας μια αποδεκτή "δικαιολογία" να αρνηθούν και μπορεί να ελαφρύνει κάπως την πίεση που δέχονται από τους συνομήλικούς τους για να πειραματιστούν.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος

Αν κάποιοι έφηβοι ή προέφηβοι χρησιμοποιούν όντως ναρκωτικές ουσίες, το πιθανότερο είναι να το αρνηθούν στους γονείς τους. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ως τη στιγμή που οι γονείς θα υποπτευθούν ότι τα παιδιά τους μπορεί να κάνουν χρήση, αυτή θα έχει γίνει ήδη μια εδραιωμένη συνήθεια!

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το τσιγάρο - δεν ξέρουν όμως πώς να το κάνουν. Η ανοιχτή συζήτηση μέσα στην οικογένεια, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θεωρείται ο υπ' αριθμόν 1 αποτρεπτικός παράγοντας για τον πειραματισμό των παιδιών με τα ναρκωτικά.

Τα άρθρα στα οποία έχετε πρόσβαση από το διπλανό πινακάκι είναι μόνο ένα δείγμα από τα χιλιάδες που είναι δημοσιευμένα στο Διαδίκτυο. Παρέχουν μια αρκετά σφαιρική άποψη για το θέμα σε σχέση με τους γονείς, τους εφήβους και το πρόβλημα των ναρκωτικών. Διαλέξτε αυτά  που νομίζετε ότι μπορεί να σας βοηθήσουν.

 

Βιβλιογραφική αναφορά σε αυτή τη σελίδα:

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤ

Αυτό το σάιτ χρησιμοποιεί Κώδικα Καταγραφής (ΚωΚ ή cookies) κυρίως για την προβολή διαφημίσεων από την Google - Μάθετε περισσότερα...