Πρόγραμμα υπολογισμού κατανάλωσης υγρών καυσίμων ή φυσικού αερίου

Κατεβάστε το από εδώ: kafsima.xlsx

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (και κόλπα λόγω... κρίσης)

 1. Όταν ξεκίνησα να φτιάχνω αυτό το προγραμματάκι, ήθελα να μου βγάζει πόσο έπρεπε να πληρώνει κάθε μετρητής της αυτόνομης θέρμανσης που έχω στο σπίτι. Τελικά εξελίχθηκε σε ...πρόγραμμα πρόβλεψης, καθώς τώρα πια υπολογίζει πόσο πετρέλαιο θα χρειαστώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, πόσο θα μου κοστίσει κτλ. Εσείς που μένετε σε πεδινές περιοχές, ή στην Κρήτη, να δείτε τι τραβάμε εμείς οι ορεσίβιοι κάθε χειμώνα! Μια περιουσία θέλουμε για πετρέλαιο...

 2. Εσείς συμπληρώνετε μόνο τα λευκά τετράγωνα σε κάθε μέτρηση. Τα υπόλοιπα συμπληρώνονται αυτόματα.

 3. Υπάρχουν 12 πεδία, (όσοι και οι μήνες) οπότε καλά είναι να κάνετε τις μετρήσεις την 1η κάθε μηνός

 4. Εντούτοις, μπορείτε να μετράτε όποτε θέλετε, προβλέποντας πάντως να σας φτάσουν τα πεδία.

 5. Εάν βάλετε πετρέλαιο στη μέση του μηνός, τότε μόλις κάνετε τη μέτρηση, δώστε την ημερομηνία γεμίσματος, τα λίτρα που αγοράστηκαν και πόσο πληρώσατε

 6. Εάν κάποιον μήνα δεν βάλετε πετρέλαιο, αφήστε κενά τα πεδία του γεμίσματος και τη τιμή λίτρου θα αναζητηθεί στο τελευταίο γέμισμα.

 7. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΜΗ ΛΙΤΡΟΥ!

 8. ΑΝ ΔΕΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΟΣΟ ΕΙΧΕ, ΑΠΛΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΣΗΜΕΡΑ

 9. Ο υπολογισμός του παγίου (25% επί της αγοράς για όλα τα διαμερίσματα) γίνεται μόνο όταν πραγματοποιείται αγορά.

 10. Την πρώτη φορά που θα συμπληρώσετε, καλό είναι να το κάνετε την 1η Οκτωβρίου. Τότε θα βάλετε μόνο: πόσο πετρέλαιο υπάρχει στη δεξαμενή, πόσο δείχνουν οι μετρητές, πόσα λίτρα είχατε βάλει πέρυσι την τελευταία φορά και πόσα πληρώσατε.

 11. Αυτό είναι σημαντικό, για να μπορέσει το πρόγραμμα να υπολογίσει στη συνέχεια πόσο "έγραψαν" οι μετρητές.

 12. Φυσικά μπορείτε ακόμη και σήμερα να κατεβείτε στο λεβητοστάσιο, να καταγράψετε τους μετρητές, πόσο πετρέλαιο έχετε και πόσο κάνει το λίτρο.

 13. Την πρώτη του επόμενου μηνός ή όποια άλλη μέρα θέλετε, ξαναμετράτε και έχετε τα πρώτα αποτελέσματα!

 14. Όλες οι ημερομηνίες που ζητούνται δίνονται στη μορφή ηη/μμ/εε, για παράδειγμα: 3/11/12

 15. Η εκτύπωση δημιουργείται αυτόματα, κάθε φορά για την τελευταία μέτρηση. Εκεί εσείς δεν μπορείτε να κάνετε καμία αλλαγή.

 16. Το αρχείο είναι κλειδωμένο, αλλά χωρίς κωδικό. Μπορείτε να το ξεκλειδώσετε και να κάνετε αλλαγές, να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε διαμερίσματα κλπ

 17. Στα ονόματα των διαμερισμάτων μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε (υπόγειο, Ισόγειο Α1, όνομα ιδιοκτήτη κτλ.) Όπου χρειάζεται θα ενημερωθούν αυτόματα.

 18. Το εμβαδόν των διαμερισμάτων θα το βρείτε από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αν έχετε λιγότερα διαμερίσματα, απλά δε γράφετε τίποτα. Επίσης αν για κάποιο λόγο, ένα διαμέρισμα δεν πρέπει να πληρώνει πάγιο, αφήνετε το εμβαδόν του κενό. Θα υπάρχει ένδειξη λάθους, αλλά αγνοήστε την.

 19. Τα δεδομένα που χρειάζονται είναι πολύ λίγα: Η ημερομηνία που γεμίσατε, πόσο κόστιζε το λίτρο, πόσα λίτρα βάλατε, και πόσα λίτρα υπάρχουν στη δεξαμενή αμέσως μετά το γέμισμα. Είναι φυσικό κατά την πρώτη εισαγωγή δεδομένων να μην βγάλει και πολλά αποτελέσματα, αφού οι υπολογισμοί γίνονται βάσει συγκρίσεων. (Πόσες ώρες δούλεψε, πόσα λίτρα έκαψε κλπ.) Μετά το δεύτερο γέμισμα όμως παρέχονται όλα τα στοιχεία για να πάρετε όλες τις προβλέψεις.

 20. Επίσης μπορείτε να μετράτε τις ώρες όποτε θέλετε, καθώς και το επίπεδο του καυσίμου και να βλέπετε στατιστικά για τη χρήση μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση δώστε οπωσδήποτε την ημερομηνία, τα λίτρα που υπάρχουν και τις μετρήσεις των ρολογιών. Αφήστε κενά τα πεδία αγοράς.

 21. Επειδή είναι δύσκολο να έχετε γραμμένα τα στοιχεία των προηγούμενων γεμισμάτων, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε το "excelόφυλλο" από το παραπάνω λινκ, να βάζετε τα δεδομένα κάθε φορά, να τα σώζετε και να κάνετε τη δουλειά σας.

 22. Ελπίζω να βρεθεί ένας τουλάχιστο που θα ...το χρησιμοποιήσει!

 23. Α! Έχω αφήσει τις δικές μου εισαγωγές εδώ, για να δείτε πως δουλεύει. Επίσης να νιώσετε τυχεροί - όσοι δε ζείτε σε ορεινές περιοχές. Οι φίλοι μου στην Αθήνα ξοδεύουν το 1/10 ακριβώς απ' όσα εμείς :-( Φυσικά εμείς έχουμε φρέσκο καθαρό αέρα. :-Q

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΛΟΓΩ... ΚΡΙΣΗΣ

 1. Όλα τα παραπάνω τα είχα γράψει το 2009. Από τότε και μετά... όλο και λιγότεροι χρησιμοποιούν το πρόγραμμα, αν και το έχω τελειοποιήσει πολύ. Κι αυτό γιατί οι λέβητες του πετρελαίου είναι πλέον αρχειακό είδος (τόσο που έφτασε το πετρέλαιο) και σε 1000 χρόνια οι αρχαιολόγοι δεν θα ξέρουν γιατί χρησίμευαν! Τέλος πάντων, επειδή πενία τέχνας κατεργάζεται, έχουν προστεθεί και τα εξής:

 2. Σχετικά με την επιδότηση: Επειδή αυτό το πρόγραμμα προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί σε μικρές κατοικίες, όπου υπάρχει καλή συνεννόηση, μπορεί ένας ένοικος που δικαιούται επιδότηση να αγοράσει στο όνομά του όλο το καύσιμο, έτσι ώστε να κοστίσει φθηνότερα σε όλους και να αποφευχθεί η γραφειοκρατία.

 3. Στην περίπτωση αυτή, για να γίνει η κατανομή της επιδότησης σωστά, πρέπει πριν από το όνομα του κάθε διαμερίσματος να βάλετε ένα αστεράκι π.χ. "*Ισόγειο". Σε όσα διαμερίσματα εντοπίζεται το αστεράκι υπολογίζεται ανάλογα με τη χρήση και η επιστροφή του φόρου. Αν έχετε... τσακωθεί με κάποιον, απλά μην βάζετε το αστεράκι!

 4. Τέλος, επειδή κάποιος θέλει να βάλει καύσιμο (και έχει τα χρήματα) και κάποιοι άλλοι όχι, μπορεί να δώσει συνολικά το ποσόν που θέλει στην αρχή. Σε κάθε λογαριασμό, θα αφαιρείται το ποσό που ξόδεψε από τα χρήματα που έδωσε, και στην εκτύπωση θα φαίνεται πόσο έχει ακόμα διαθέσιμο.

ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Ελπίζω να σας εξυπηρετήσει. Εξ άλλου δεν είναι καιρός να πληρώνουμε εταιρείες για τόσο απλά πράγματα.

Επίσης αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε σε αυτό το λινκ (Υπολογισμός κατανάλωσης ηλεκτρικών συσκευών) πόσα χρήματα ξοδεύουν οι ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας, ανάλογα με την ώρα που δουλεύουν.)

Τώρα κατεβάστε το πρόγραμμα: kafsima.xlsx

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤ

Αυτό το σάιτ χρησιμοποιεί Κώδικα Καταγραφής (ΚωΚ ή cookies) κυρίως για την προβολή διαφημίσεων από την Google - Μάθετε περισσότερα...