Στερεά Ελλάδα / Ρούμελη - Κουλουριώτικος

 

Μικτός χορός που χορεύεται στη Σαλαμίνα (Κούλουρη), από την οποία πήρε και το όνομά του.

Οι χορεύτριες και οι χορευτές σχηματίζουν κύκλο ανοιχτό με μέτωπο προς το κέντρο. Τα πόδια είναι σε στάση προσοχής ενώ τα χέρια συνδέονται με τη λαβή του Καλαματιανού ή σταυρωτά, δηλαδή το αριστερό χέρι του πρώτου χορευτή, τεντώνεται λοξά αριστερά, πάνω από το δεξί του δεύτερου, και συνδέεται με την παλάμη του δεξιού χεριού του τρίτου προς τα αριστερά χορευτή. Με όμοιο τρόπο συνδέουν τα χέρια τους ο δεύτερος και ο τέταρτος, ο τρίτος και ο πέμπτος κ.ο.κ. Το δεξί χέρι του πρώτου συνδέεται με το δεξί του δεύτερου και το αριστερό του τελευταίου με το αριστερό του  προτελευταίου.

Ο χορός αποτελείται από έξι βήματα, κατά τα οποία τονίζεται ιδιαίτερα το πρώτο και τέταρτο βήμα και τα οποία εκτελούνται ως εξής:

1: Το δεξί πόδι φέρεται με δύναμη σε προεκβολή με όλο το πέλμα προς το κέντρο του κύκλου και με το γόνατο ελαφρά λυγισμένο. Συγχρόνως το αριστερό πόδι, φέρεται κοντά στο δεξί με το γόνατο ελαφρώς λυγισμένο, ψηλά από το έδαφος και με την καμάρα του σε επαφή με το εμπρός μέρος της φτέρνας του δεξιού. Το σώμα κλίνει και στρέφεται ελαφρώς αριστερά.

2: Το αριστερό πόδι σε προεκβολή πίσω.

3: Το δεξί πόδι σε πόδι σε προεκβολή πίσω και με τη φτέρνα του μέσα στην καμάρα του αριστερού.

4: Το αριστερό πόδι σε προεκβολή πίσω.

5: Το δεξί πόδι βήμα δεξιά και λίγο πίσω

6: Το αριστερό πόδι, βήμα δεξιά μεγάλο και με τα δάχτυλα στραμμένα στο κέντρο.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤ

Αυτό το σάιτ χρησιμοποιεί Κώδικα Καταγραφής (ΚωΚ ή cookies) κυρίως για την προβολή διαφημίσεων από την Google - Τί είναι τα cookies...