Νησιά Ιονίου - Κερκυραϊκός

α. Μέτρημα με μουσική

β. Από ομάδα χορευτών

 Ο χορός λέγεται και ρούγα, από τα λόγια του τραγουδιού που τον συνοδεύει. Χορεύεται σε ζευγάρια που έχουν μέτωπο προς τη φορά του χορού. Μπορεί επίσης να αρχίσει από απλό κύκλο και να μετασχηματιστεί σε ζευγάρια. Τα πόδια είναι στην προσοχή. Τα ζευγάρια συνδέουν το μέσα χέρι τους με λαβή Καλαματιανού κα το φέρνουν λυγισμένο στο ύψος και κοντά στον ώμο. Το άλλο χέρι το τοποθετούν σε μεσολαβή. Μπροστά από τα ζευγάρια και σε απόσταση 2-3 μέτρων μπαίνει ο πρωτοχορευτής ή ζευγάρι πρωτοχορευτών με την πλάτη προς τη φορά του χορού. Ο χορός αποτελείται από 12 βήματα που εκτελούνται ως εξής:

 

1: Το δεξί πόδι δεξιά.

2: Το αριστερό δεξιά πατώντας στα δάχτυλα.

3: Το δεξί πόδι μισό βήμα δεξιά και με την καμάρα του να αγγίζει τη φτέρνα του αριστερού.

4: Το αριστερό δεξιά.

5: Το δεξί πόδι δεξιά πατώντας στα δάχτυλα.

6:  Το αριστερό μισό βήμα δεξιά και με την καμάρα του να αγγίζει τη φτέρνα του δεξιού.

7:  Το δεξί πόδι βήμα δεξιά με ελαφρό λύγισμα στο γόνατο. Συγχρόνως το αριστερό, με λυγισμένο το γόνατο έρχεται προς το δεξί και με την καμάρα του να αγγίζει λίγο πιο πάνω από τον Αχίλλειο τένοντα εκείνου. Ο κορμός και το κεφάλι κλίνουν και στρέφουν ελαφρώς αριστερά.

8: Το αριστερό πόδι βήμα πίσω, με τα δάχτυλα προς το κέντρο.

9: Το δεξί πόδι μισό βήμα πίσω και με την καμάρα του να αγγίζει τη φτέρνα του αριστερού.

10:  Το αριστερό βήμα πίσω με δάχτυλα προς το κέντρο.

11+12: Ελαφρά άρση του δεξιού μπροστά λυγισμένου και στη συνέχεια τοποθέτηση της φτέρνας του μέσα στην καμάρα του αριστερού με ελαφριά στήριξη στα δάχτυλά του. Το μέτωπο καθ’ όλη την διάρκεια του χορού είναι στραμμένο προς τη φορά. Ο κορυφαίος εκτελεί όλα τα βήματα με την πλάτη στραμμένη προς τη φορά. Από αυτά τα πρώτα 1-7 προς τα πίσω και τα υπόλοιπα 8-12 προς τα εμπρός. Ποικίλει τον χορό με βήματα σταυρωτά, στροφές, καθίσματα και τον αρχίζει από το αριστερό πόδι.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤ

Αυτό το σάιτ χρησιμοποιεί Κώδικα Καταγραφής (ΚωΚ ή cookies) κυρίως για την προβολή διαφημίσεων από την Google - Τί είναι τα cookies...