Επιμέλεια Ιστοχώρου: Διον. Κ. Παρούτσας

 
 

 
 

ΑρχικήΕπικοινωνία | Ταυτότητα | Πλοήγηση| Downloads

 
     
 

  

Διάφορα τεστ

Εισαγωγή

Τεστ ευφυΐας για ενήλικες

Τεστ ευφυίας για παιδιά

Τεστ ευφυΐας με σχήματα

Τεστ προσωπικότητας

Τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

Τεστ προσωπικότητας Χόλαντ

Παιχνίδια

Κρεμάλα

Κουίζ

Βιολογική ηλικία και προσδόκιμο ζωής

Κουίζ: Πού οδηγεί η σχέση σας;

Προβλέψεις

Δείτε τι επιφυλάσσει το μέλλον

Πρόβλεψη με χαρτιά και ζώδια

Χειρομαντεία

Αριθμολογία

Προγράμματα

Εύρεση Πάσχα

Μάθετε τον κώδικα Μορς

Υπολογισμός κατανάλωσης πετρελαίου

Υπολογισμός κατανάλωσης Ηλεκτρικών Συσκευών

Υπολογισμός προϋπηρεσίας ωρομισθίων

Υπολογισμός Κανονικής Προϋπηρεσίας

Υπολογισμός Μορίων Πανελλαδικών & Δημιουργία Μηχανογραφικού

Τεστ ευφυΐας με σχήματα

Ο όρος IQ σημαίνει πηλίκο νοημοσύνης. Υποτίθεται ότι  είναι ένα αποτέλεσμα που λέει πόσο "έξυπνο" είναι ένα άτομο σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Ο μέσος όρος του IQ είναι εξ ορισμού 100. Βαθμολογίες άνω του 100 υποδηλώνουν υψηλότερο από το μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης και οι βαθμολογίες κάτω από τα 100 δείχνουν χαμηλότερο IQ από τον μέσο όρο.

Θεωρητικά, τα αποτελέσματα μπορούν να κυμανθούν ανάμεσα σε οποιοδήποτε ποσό πάνω ή κάτω από το 100, αλλά στην πράξη ουσιαστικά δεν πάνε πολύ κάτω από το 50 ή πάνω από το 150.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το IQ δίνει μια καλή ένδειξη για την επαγγελματική ομάδα με την οποία πρόκειται να απασχοληθεί κάποιος, αν και όχι βέβαια για συγκεκριμένο επάγγελμα.

Στο βιβλίο τους, "Γνωρίστε το Δείκτη Ευφυΐας του παιδιού σας, ο Glen Wilson και η Diana Grylls περιγράφουν κάποια χαρακτηριστικά επαγγέλματα διαφόρων επιπέδων IQ:

140 : Ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι. Καθηγητές και ερευνητές.

130 : Παθολόγοι και χειρούργοι. Δικηγόροι. Μηχανικοί (Πολιτικοί και Μηχανολόγοι)

120 : Εκπαιδευτικοί. Φαρμακοποιοί. Λογιστές. Νοσηλευτές. Στενογράφοι. Διευθυντές.

110 : Εργοδηγοί. Υπάλληλοι. Τηλεφωνητές. Πωλητές. Αστυνομικοί. Ηλεκτρολόγοι.

100+: Χειριστές μηχανημάτων. Καταστηματάρχες. Κρεοπώλες. Συγκολλητές. Λαμαρινάδες.

100-: Αποθηκάριοι. Ξυλουργοί. Μάγειροι και Αρτοποιοί. Μικροί Αγρότες. Οδηγοί φορτηγών και ημιφορτηγών.

90: Εργάτες. Κηπουροί. Υφάσματα. Ανθρακωρύχοι. Διαλογείς σε εργοστάσια, αχθοφόροι.

Στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε ένα τεστ νοημοσύνης με σχήματα, με το οποίο μπορείτε να βρείτε τον δικό σας δείκτη ευφυΐας

Οδηγίες

Στο τεστ που ακολουθεί υπάρχουν εννέα κεντρικά τετράγωνα οποία συνδέονται μεταξύ τους με λογική σειρά, τόσο οριζόντια όσο και κάθετα. Σε κάθε ερώτημα, σας δίνεται η λογική σειρά των οκτώ τετραγώνων και πρέπει να βρείτε το ένατο τετράγωνο που λείπει, πάντα από την τελευταία σειρά. Γύρω από το κεντρικό ταμπλό υπάρχουν οκτώ επιπλέον τετράγωνα, εκ των οποίων μόνο ένα ταιριάζει απόλυτα στο κενό, μια και το σχήμα που περιέχει συνδέεται λογικά με τα υπόλοιπα.

Το τεστ είχε παραχωρηθεί μετά από άδεια της ελληνικής ΜΕΝΣΑ σε κάποιο περιοδικό, του οποίου το όνομα δεν έχω πια γιατί το έσκισα από την αίθουσα αναμονής κάποιου... οδοντιατρείου!

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο "A guide to intelligence and personality testing" του επίτιμου προέδρου της διεθνούς ΜΕΝΣΑ, Βίκτορ Σερεμπριάκοφ.

Τρόπος λειτουργίας:

Κάθε φορά που θα δίνετε μια απάντηση θα περνάτε αυτόματα στην επόμενη ερώτηση. Αν θέλετε να δείτε τις απαντήσεις που δώσατε χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα "Προηγούμενο" ή "Επόμενο". Μόλις θεωρήσετε ότι τελειώσατε πατήστε το πλήκτρο "Αξιολόγηση". Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. Αν θέλετε να εμφανιστούν οι  απαντήσεις τσεκάρετε τη σχετική επιλογή. Τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν ακριβώς κάτω από την κεντρική εικόνα.

 
     
     
   

Δώστε εδώ την απάντηση που θεωρείτε σωστή ή κάντε κλικ στο αντίστοιχο κουτάκι

α

β

γ

δ

ε

ζ

η

θ

?

Εμφάνιση σωστών απαντήσεων

 

 
 
 

 

 
 
 
     
 

Το σχεδιάγραμμα της συχνότητας εμφάνισης των διαφόρων IQ στο γενικό πληθυσμό σχηματίζει μια κωδωνοειδή καμπύλη όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα. Όπως φαίνεται στην καμπύλη, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν IQ που βρίσκεται πολύ κοντά στο μέσο όρο του δείκτη νοημοσύνης και είναι το 100.

Περίπου το 68% όλων των IQ, βρίσκονται σε ένα εύρος 15 μονάδων εκατέρωθεν του μέσου όρου. Αυτό σημαίνει ότι το 32% των ανθρώπων βρίσκονται εκτός του εύρους 85 - 115. Περίπου το 16%, ή περίπου 1 στους 6, έχουν IQ πάνω από 115 και περίπου 16%, ή περίπου ένας στους έξι έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 85.

Η καμπύλη κατανομής της ευφυΐας είναι μια κωδωνοειδής καμπύλη, αλλά δεν αποτελεί όμως  μια τυπική κατανομή του Gauss.

To χαμηλότερο μισό της καμπύλης δεν ταιριάζει με οποιαδήποτε άλλη γνωστή κατανομή. Προφανώς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια κληρονομικά χαρακτηριστικά όπως είναι το σύνδρομο Down και η φαινυλκετονουρία, επηρεάζονται έντονα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες με τρόπο ώστε οι επιδράσεις να διαμορφώνουν το κάτω μισό της καμπύλης με πιο περίπλοκο τρόπο απ' ότι εκείνες που επηρεάζουν το πάνω μισό της κατανομής των IQ.

Για το πάνω μισό της καμπύλης, οι φυσικοί λογάριθμοι (LN) των δεικτών των νοητικών ηλικιών προς τις χρονολογικές ηλικίες αποτελούν μια κανονική κατανομή κατά Gauss. Κοντά στο μέσο όρο 100 των IQ οι διαφορές μεταξύ των κωνοειδών καμπυλών είναι μικρές αλλά γίνονται πολύ σημαντικές όσο προχωρούμε προς τα έξω. Για παράδειγμα, η προβλεπόμενη συχνότητα εμφάνισης ενός ατόμου με δείκτη νοημοσύνης 200 είναι περίπου 1 στα 78 δισεκατομμύρια. Η παρατηρούμενη συχνότητα εμφάνισης όμως είναι περίπου 1 στις 500.000, ή περίπου 39.000 φορές μεγαλύτερη από τις προβλέψεις μιας κατανομής κατά Gauss.

Τι σημαίνουν οι παραπάνω τυπικές αποκλίσεις

Μία τυπική απόκλιση άνω του μέσου όρου (IQ = 116): Περίπου το 84% του πληθυσμού έχει δείκτη νοημοσύνης των 115 ή μικρότερο. Μόνο το 16% του πληθυσμού, ή περίπου 1 στους 6 έχει IQ 116 ή παραπάνω.

Δύο τυπικές αποκλίσεις πάνω από το μέσο (IQ = 135): Περίπου το 98% του πληθυσμού έχει IQ 134 ή λιγότερο. Μόνο το 2% του πληθυσμού, ή περίπου 1 στους 50 (το επίπεδο εισόδου για Mensa), έχει IQ 135 ή μεγαλύτερο.

Τρεις τυπικές αποκλίσεις πάνω από το μέσο (IQ = 157): Περίπου το 99,87% του πληθυσμού, έχει IQ 156 ή μικρότερο. Μόνο το 0,13% ή περίπου 1 στους 750, διαθέτουν IQ πάνω από 157. (Θα πρέπει να υπάρχουν 360.000 τέτοια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου, ή περίπου 400.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.)

Περίπου το 99.99999990% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το IQ του 246. Μόνο περίπου 1 στα 1.000 εκατομμύρια, ή περίπου έξι άνθρωποι στη Γη μπορούν να διεκδικήσει αυτό το υψηλό IQ. (Θα αναμενόταν να εντοπιστεί από έναν τέτοιο άνθρωπο στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και Νότια Αφρική, και τους υπόλοιπους στον υπόλοιπο κόσμο.)

Στα παραπάνω θα μπορούσαν να προστεθούν και τα εξής αξιοπερίεργα: Για παράδειγμα,

  • Οι Εβραίοι έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (ειδικά στον προφορικό λόγο) από τις περισσότερες άλλες εθνοτικές ομάδες.

  • Οι Ιάπωνες φημολογείται ότι έχουν υψηλότερο IQ από όσους ζουν στη στη Δύση.

  • Οι Ανατολίτες γενικά υποτίθεται ότι τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά σε μη λεκτικές δοκιμασίες. (Και φυσικά, είναι πιο δύσκολο να συγκριθούν οι λεκτικές ικανότητες σε διαφορετικούς πολιτισμούς.)

  • Σε μια σύγκριση του μέσου όρου δείκτη νοημοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών, το Βέλγιο βρέθηκε στην κορυφή.

Ως εκ τούτου, και μέχρις ότου αυτά τα χαλαρά τα θέματα διευθετηθούν καλύτερα, οι παραπάνω αριθμοί, ενώ είναι αρκετά σωστοί χρειάζονται τελειοποίηση.

Προσοχή!

Είναι απαραίτητο να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση ενός περιγραφικού χαρακτηρισμού του δείκτη ευφυΐας. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για μια πρόχειρη μέτρηση της ακαδημαϊκής νοημοσύνης. Σίγουρα θα ήταν αντιεπιστημονικό να πούμε ότι ένα άτομο με δείκτη νοημοσύνης 110 είναι υψηλής μέσης ευφυΐας, ενώ ένα άτομο με IQ 109 έχει απλά μέση ευφυΐα. Μια τέτοια αυστηρή ταξινόμηση των πνευματικών ικανοτήτων θα αποτύγχανε να λάβει υπόψη κοινωνικά στοιχεία όπως είναι το σπίτι, το σχολείο, και η κοινότητα. Αυτά τα στοιχεία δεν λαμβάνονται υπόψη επαρκώς από τα σημερινά τεστ νοημοσύνης. Επιπλέον, δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι ένα άτομο μπορεί να διαφέρει όσον αφορά στη βαθμολογία του από το ένα τεστ στο άλλο.

Οι δείκτες νοημοσύνης μπορεί να είναι πολύτιμοι - παρόλο που η αξία είναι συχνά υπερεκτιμάται - αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθεί μεγάλη ζημιά από ανθρώπους που προσπαθούν να κατατάξουν τα άτομα αυστηρά με βάση τους δείκτες αυτούς και μόνο. Δεν πρέπει κανείς ούτε να ανησυχεί ούτε να αποθαρρύνονται εάν διαπιστώσει ότι το IQ του δεν είναι τόσο υψηλό όσο θα ήθελε. Να θυμάστε υπάρχουν πολλά πράγματα, εκτός από το IQ που συμβάλλουν στην επιτυχία και την ευτυχία.

 
     
     
 

 
     
     
 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤ

Διάφορα τεστ κουίζ και παιχνίδια
 [Εύρεση Πάσχα] [Κρεμάλα] [Πόσο έξυπνοι είστε; Θεωρία και τεστ] [Τεστ ευφυΐας με σχήματα] [Κουίζ: Πόσο ταιριάζετε;] [Τεστ προσωπικότητας] [Τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού] [Υπολογισμός Μορίων Πανελλαδικών & Δημιουργία Μηχανογραφικού] [Τεστ προσωπικότητας Χόλαντ] [Πρόγραμμα υπολογισμού κατανάλωσης υγρών καυσίμων] [Υπολογισμός κατανάλωσης ηλεκτρικών συσκευών] [Βιολογική ηλικία και προσδόκιμο ζωής] [Μάθετε τα σήματα Μορς] [Δείτε τι επιφυλάσσει το μέλλον] [Πρόβλεψη μέλλοντος με χαρτιά και ζώδια] [Χειρομαντεία] [Αριθμολογία] [Υπολογισμός Μορίων: Ποια σχολή να διαλέξω;]
Κύριο τμήμα ιστοχώρου
[Περιεχόμενο για τους εκπαιδευτικούς και το Δημοτικό Σχολείο]
 
 
 

Επισκέψεις από 1-1-2005: